Виното не е просто напитка в умерени количества, то е и здраве. Заради тайнството, способно да превърне зрелите гроздове в питие с неповторим вкус и ценни свойства, в древността му приписвали божествен произход.
Египтяните благодарели за виното на Озирис, гърците - на Дионисий, римляните - на Бакхус. Още преди хилядолетия се появило и лекуването с вино, известно днес като енотерапия. Хипократ бил убеден, че тази напитка е “приспособена по един удивителен начин към организма на човека - както на здравия, така и на болния”.
Еликсир на младостта
Парацелз включва в съчиненията си рецепти за лечение с вино. Гален набляга на хранителните и тонизиращите му свойства. Луи Пастьор вижда във виното най-здравословното и чисто питие. Платон го препоръчва на възрастните, защото “намалява тежкото бреме на старостта, възвръща жизнерадостта, присъща на младостта, разсейва мъката и придава на тялото ловкост и подвижност”. Че то е “еликсирът на младостта”, са убедени и повечето съвременни лекари.
Лечебни качества
На какво дължи лечебните си качества и при кои болести се препоръчва виното? Съдържащите се в него органични киселини възбуждат апетита и стимулират обмяната на веществата. Полизахаридните пектинови вещества спомагат за изхвърляне на вредните съединения от организма, а дъбилните действат като радиопротектор.
В умерени дози етиловият алкохол е антиоксидант, възпрепятстващ образуването на тромби, развитието на атеросклероза и исхемична болест на сърцето, предпазва от стрес и йонизиращи лъчения.
Минерален състав
Богат и разнообразен е минералният състав на виното - 24 важни микроелемента, необходими за нормалното функциониране на всички органи. Водородният двуокис в шампанизираните вина възбужда дихателния център и стимулира кръвообращението, разширявайки мозъчните съдове.
Червените са по-полезни от белите
Доказано е, че червените вина са по-богати на полезни вещества от белите. Действат антиоксидантно, антибактериално и антикариесно. Ограничават образуването на лош холестерол и подобряват еластичността на кръвоносните съдове. Препоръчват се на страдащи от колит заради танините, които стимулират гладката мускулатура на дебелото черво. Съдържащият се в червеното вино ресвератрол намалява риска от рак на простатата и на млечната жлеза.
Сезонът на трапезите
Червено вино за здраве и за дълбока старост
В древността му приписвали божествен произход
0 коментара