Повишената пикочна киселина, или хиперурикемия, е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с необичайно повишени серумни нива на пикочна киселина, които се дължат на намалена екскреция от бъбреците и/или на повишено производство на пикочна киселина.
Високите ѝ нива предизвикват подагра – форма на възпалителен артрит, който засяга всеки трети мъж и всяка пета жена.
Ето няколко съвета за превенция:
Пийте много течности
Добрата бъбречна функция е от решаващо значение за премахване на излишната пикочна киселина от тялото. Когато приемате достатъчно вода и неподсладени течности, се поддържат бъбречните функции и по този начин се контролират нивата на пикочна киселина.
Ябълков оцет
Ябълковият оцет действа благоприятно при подагра и може да намали нивата на пикочна киселина. Това се свързва главно с алкализиране на урината и оттам по-лесно преобразуване на пикочната киселина във водоразтворимо съединение, което по-бързо да премине през бъбреците.
Добавете лимон към водата
Лимоновият сок стимулира образуването на калциев карбонат от панкреаса и по този начин също алкализира кръвта и урината. По този начин се неутрализират киселините, включително и пикочната киселина.
Концентриран сок от череши
Екстрактът от череша ефективно намалява високите нива на пикочната киселина в кръвта, предотвратявайки отлагането на нейните кристали около ставите. Притежава също мощно антиоксидантно действие и доставя на организма изобилие от антоцианини, флавоноиди и обезболяващи съставки, които успешно действат срещу възпалението и сковаността при подагра.
Коприва в менюто
Копривата, от една страна, потиска ксантин оксидазата, която превръща пурините в пикочна киселина, а от друга – влияе върху транспортирането на пикочната киселина и извеждането ѝ вън от организма.
Чай от полски хвощ
Полският хвощ има много силен диуретичен ефект и подпомага изхвърлянето на уратните камъни, следствие на повишената пикочна киселина. Допълнителната полза от употребата на хвощ се свързва със съдържанието на органичен силиций, който действа болкоуспокояващо, особено при възпалителни заболявания на ставите.
Храни, богати на фибри
Диетичните фибри представляват несмилаеми растителни полизахариди, които присъстват в големи количества в плодовете, бобовите растения, в зеленчуци и зърнени култури. Те се считат за основен здравословен компонент и е доказано, че намаляват риска от метаболитни нарушения, включително и от подагра.
Без червено месо, карантии и алкохол
Когато нивото на пикочна киселина в организма ви е високо, тогава трябва да се намалят и напълно изключат от дневното меню храни и напитки, богати на пурини. Такива са: сьомга, морски дарове, скумрия, аншоа, червено месо, черен дроб, карантии, грах, алкохол и храни и напитки, които са приготвени с царевичен сироп, който е с високо съдържание на фруктоза. Вместо това трябва да се наблегне на протеини с ниско съдържание на пурини като: яйца, пилешко, пуешко и патешко месо, риба тон, ядки, зехтин, маслини, авокадо и други зеленчуци. Бирата и дестилираните алкохолни напитки са свързани с повишен риск от подагра и повтарящи се пристъпи.
Движете се редовно
Редовните разходки и упражненията могат да спомогнат много за намаляване на пикочната киселина. Движението подпомага циркулацията на кръвта и лимфния дренаж, като по този начин съдейства за извеждане на излишните течности.

Все още няма коментари