Преди дни видях, че съм забравила в хладилника от поне няколко седмици една кофичка с кисело мляко. Опитах го за всеки случай и се изненадах, че не беше мръднало на вкус. И си помислих какво ли всъщност има в него и знаем ли какви боклуци ядем.
Едно време киселото мляко в стъклени бурканчета имаше трайност 72 часа, след което вкисваше и трябваше да се изхвърли. Държавният млекопроизводител „Сердика” си планираше доставките, знаейки потреблението и нуждите на пазара и всеки ден зареждаше прясна стока с трайност 3 дни, която бързо се е изкупуваше от хората.
Има разлика и във вкуса на млякото преди и сега. Едно време то беше наистина кисело, а сега почти сладни. Консистенцията също е променена. Киселото мляко преди се продаваше с тънък слой вода отгоре, нещо като саламура. Днес то стои твърдо в кофичката и може да се реже като торта. Сега слагали в него нишесте и други добавки, които да го направят по-гъсто и плътно.
Преди 1989 г. киселото мляко се правеше от прясно мляко и закваска по утвърден държавен стандарт. Сега не е ясно коя от многото частни фирми какво слага в него.
Преди 1989 г. киселото мляко струваше 23 ст., сега цената му отива до 2 лв. Плюс това не е истинско и така вкусно.
4 коментара
Мляко
2017-01-21 13:56:45
Отговори
По отношение на киселото мляко за което предимно се говори в статията по-горе.... Разликата между преди и сега в трайността на тези по БДС идва от различното съотношение на бактериите лактобацилус и термофилис. Когато (както е сега заради вериги и прочие интереси) термофилиса е повече отколкото беше едно време, млякото трае 10 -15 дни , но вкуса му е по-сладък отколкото кисел. Не е задължително да има други смески от консервант за да се постига трайност.
Живко
2017-01-22 04:16:16
Отговори
Има био кисело мляко, гарантирано чисто. Има и биволско, и овче, много кисели. Който търси - намира.
Татяна
2017-01-23 11:41:03
Отговори
Уважаеми блогисти, къде да си купя закваска с живи бактерии, напр. Lactobacillus Bifidus или L.Casei? Живея в Берлин, искам да си правя кисело мляко. Кой ще ме посъветва? . Благодаря.
[email protected]
Дойчо
2017-01-23 15:17:01
Отговори
ТО И НАВРЕМЕТО ГА ТАКОВАХМЕ ЦОМБИТЕ НА ГАДЖЕТАТА ИМАХМЕ ВКУС НА МЛЯКО В УСТАТА, А СЕГА НА ПЛАСТМАСА И СИЛИКОН