Непрекъснато у младите се насажда твърдението, че по време на социализма не е имало чипс, енергийни напитки, шоколадови яйца, кроасани, хамбургери и буквално сме умирали от глад. Да, нямаше ги тези боклуци. Казвам „боклуци”, защото всеки знае какво съдържат и как тровят хората.
Но от глад не сме умирали. Не зная дали едно съвременно дете познава дъха на истинския топъл хляб с препечена коричка. А не на земелите, които идват замразени от чужбина и се пекат в супермаркетите. Този хляб го ядяхме с истинско овче или краве сирене, които се продаваха навсякъде. Мажеха ни филии с истинско масло – от онова, което сега не може никъде да се намери. Върху него слагаха дебел пласт мармалад или сладко. В магазините имаше всякакви сладка, но бабите правеха домашни. От смокини, от малини, от къпини, от череши, от праскови и дюли и даже от портокалови кори.
И ако днешните младежи мислят, че сме яли само хляб, бъркат. Вкъщи винаги имаше сготвено. Бабите ни се пенсионираха на 55 години и ни гледаха, и все се въртяха пред печката. Оттам идваха ухания на пилешка супа, на бобена чорба, на супа от киселец и лапад с много масло и настъргано сирене, на телешка яхния, на пържени картофки, на кюфтета от истинска кайма, на пълнени чушки или сарми, на качамак с масло и сирене, на пържени филийки, на пилешка каша и всякакви вкуснотийки.
В ранното ми детство по улицата минаваше първо млекарят и продаваше мляко направо от гюмовете. Ходехме с порцеланови купи, а той ни го слагаше с черпак. Нямаше страх от отравяне, никой не проверяваше хигиената.
После минаваха продавачите на риба, после - на домашно сирене. В края на лятото изникваха огромни грамади от дини, пъпеши, домати и чушки, а после и тикви направо върху платнища на земята. Купувахме дини с чували. Бяха по-малки, но много вкусни.
Чета, че не сме знаели какво значи колбас, понеже магазините били празни. Щандовете се оголиха едва през 1988/1989 г.
Дотогава си имаше и кренвирши, и салами, шпековият „Бургас“ нямаше нищо общо с ментето, което продават сега, телешкият беше от телешко и се топеше в устата. Имаше и луканки, суджук. Не като сега с хиляди овкусители и подобрители. Щандовете на сладкарниците бяха отрупани с пасти – „Дънер“, „Тунелче“, „Ежко-Бежко“, парфе, „Цвете“, „Роза“... Имаше сиропирани сладкиши – огромен избор. Саралии, кадаиф, реване, охлювчета, баклава, арменски сладки с бадеми, милинки...
Вкъщи бабите ни също печаха сладки и кексове и си разменяха рецепти. Нямаше „Орео“, имаше чаени бисквити, нямаше сегашните сладки с палмово масло, имаше „Детска закуска“, нямаше шоколади „Милка“, но имаше „Крава“, „Фин млечен“, „Кума Лиса“, „Чайки“, „Байкалчета“, фъстъковки, ореховки. Но всичко беше от истински и качествени продукти. А сега не знаем какво ядем.
В. Попова
С какво се хранехме през социализма?
Днес децата не познават вкуса на истинския хляб, на млякото и сиренето
10 коментара