Звездата на БНТ Мира Добрева е отлична домакиня и кулинарка, въпреки че скромно признава, че се е научила да готви добре едва след раждането на сина си Георги. Докато била по майчинство с него, започнала по-често да се върти около печката, а иначе от малка умеела да приготвя родопски специалитети, типични за родния ѝ Златоград.
Пататник
ПРОДУКТИ: 6 броя кори за баница, 6 картофа, 1 глава лук, 2 яйца, 2 топки фиде, сол, микс пипери, 1 ч. л. джоджен, 75 г масло, олио за намазване, 200 г сирене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Намазваме с олио тавичка и леко посоляваме. Слагаме 4 от корите, които трябва да стърчат извън тавата. Настъргваме картофите и хубаво ги изстискваме от водата, след което ги слагаме в купа и смесваме с малко солчица, главичката дребно нарязан лук, смлян микс пипери, 2 яйца, 1 ч. л. джоджен, натрошеното сирене и натрошеното фиде. Разбъркваме хубаво и слагаме върху корите по малко от сместа. Не се изсипва наведнъж. Отгоре се нарязва маслото на парченца и се слагат другите 2 кори, след което се завива със стърчащата част от долните кори. Намазва се с олио и се пече само на долен реотан до зачервяване. След това се обръща на другата страна с помощта на по-голяма тава и отново се запича и долната кора.
Ориз с маслини
ПРОДУКТИ: 300 г маслини, 1 ч. ч. ориз, 1 глава лук, 1 морков, 1 домат, магданоз, олио и сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнина. Прибавят се доматът, също нарязан на ситно или настърган, морковът – нарязан на кубчета. Сместа се овкусява на сол, разбърква се и се изсипва оризът. Залива се с 3 ч. ч. вода. Когато ястието е останало почти на мазнина, слагаме маслините и ситно нарязан магданоз. Оставяме да поври още 5 минути и сваляме от котлона.
Английски сладкиш
ПРОДУКТИ: 500 г кисело мляко, 500 г захар, 500 г брашно, 1 ч. л. сода, 1 ванилия, 2 с. л. какао по желание, орехи по желание. За крема: 6-8 с. л. захар, 1-2 с. л. какао, 250 г масло.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Към киселото мляко се прибавя содата. Прибавя се и захарта и се разбива с миксер. Прибавят се брашното и ванилията. Отново се разбива с миксера до получаване на хомогенна смес. Прибавят се орехи и какао по желание. В намаслена тава се изсипва сместа. Пече се в умерена фурна. След като се изпече, се изчаква да изстине и се нарязва на ромбоиди. Захарта, какаото, маслото и 10-12 с. л. вода се слагат в тенджера и се оставя на котлона до пълното разтопяване на всички продукти, като се разбърква непрекъснато. С топлия крем се залива изстиналият фъч. Разтваря се между парчетата, за да се напои по-добре. Консумира се най-малко след около час, за да може да поеме достатъчно.
Любимите рецепти на Мира Добрева
0 коментара

Все още няма коментари