Необходими продукти: 1 кг телешко шкембе, 1 л прясно мляко, 2-3 с.л. олио, 2 с.л. масло, червен пипер, сол, чесън счукан, оцет - около 100 мл за поднасяне, червен пипер - лют.
Начин на приготвяне: Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути или около 3 часа в обикновена. Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете го.
Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе. Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона.
Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембето заедно с лют червен пипер в друга купичка.
Все още няма коментари