Вкусно
Постите ли?
0 коментара
Салата от нахут и печени чушки
Необходими продукти: 1 ч.ч. нахут, 4 печени чушки, 4-5 скилидки чесън, магданоз, 3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне: Суровият нахут се накисва от вечерта, а на сутринта се вари около час, докато омекне. След като нахутът омекне, се залива със студена вода и се претърква с ръце, за да паднат люспите. Принципно не е задължително да махате люспите на нахута, но тъй като те са доста плътни, е добре да отделите няколко минути за тази процедура. Изсипвате нахута в купа. Нарязвате обелените чушки на дребни парчета или ивици и ги добавяте към нахута. Нарязвате и магданоза и чесъна и ги добавяте в купата. Подправяте салатата със сол, зехтин и лимонов сок. Разбърквате добре. Може да приготвите салатата и малко преди сервиране, за да може нахутът да поеме от ароматите и да се овкуси добре.
Пълнен лук
Необходими продукти: 4 глави кромид лук, 2 с. л. ориз, 3 с. л. зехтин, 1/2 ч. л. червен пипер, щипка чубрица, млян черен пипер, 6 с. л. доматено пюре, сол.
Начин на приготвяне: Обелените глави кромид се слагат в подсолена вода и се варят, докато поомекнат. Отрязва им се капаче и сърцевината се изважда с лъжичка или с остър нож, като се внимава да не се пробие дъното. Издълбаното се накълцва ситно или се смила и заедно с ориза се слага да се задуши в зехтина. Подправя се на вкус със сол, пипер и стритата чубрица. Когато оризът набъбне, се прибавят 3 с. л. от доматеното пюре. С готовата смес се пълнят главите кромид. Нареждат се в тавичка, заливат се със зехтин, останалото доматено пюре, размито в 1 к. ч. вода.Запичат се във фурната (200 С), покрити с фолио, до омекване и зачервяване. Поднасят се със соса от тавичката.
Лозови сарми с гъби
Необходими продукти: 1 ч. ч. ориз, 400 г печурки, 40 лозови листа, 8 с. л. олио, 1 глава кромид лук, 1 ч. ч. зеленчуков бульон, сол и черен пипер, чубрица
Начин на приготвяне: В тенджера в олио се запържват до златисто оризът, гъбите и кромидът, нарязани на ситно. Сипва се зеленчуковият бульон и къкри, докато го поеме оризът. Прибавят се подправките. С готовата плънка в лозовите листа, попарени в подсолена вода, се завиват сармички. Нареждат се в тава и лозовите сарми с гъби се пекат на 180 С, залети с 2 ч. ч. вода.
Салата с червено цвекло и моркови
Необходими продукти: 1 буркан червено цвекло 330 г, 250 грама моркови, 200 грама майонеза без яйца, 1 с.л. копър, нарязан на ситно, сол на вкус, черен пипер по желание.
Начин на приготвяне: Цвеклото се нарязва на къси ленти, а морковите се настъргват на ренде. Заедно с майонезата, копъра и солта се разбъркват добре. По желание може да подправите с черен пипер на вкус.
Все още няма коментари