Септември винаги ухае на печени чушки. Обичайно сме свикнали да ги приготвяме по класически рецепти – пържени с доматен сос, на миш-маш или с чесън. Те обаче се комбинират вкусово с много различни продукти, включително и меса, а резултатът със сигурност ще ви впечатли.
С пилешко
ПРОДУКТИ: 800 г пилешки гърди, 1 кг червени чушки, сокът и кората от 1/2 портокал, 2 скилидки чесън, 1 връзка босилек, 50 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се почистват от дръжките и семките и се пекат 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. След това се задушават и се обелват. Пилешкото месо се нарязва на парчета и се смесва с чушките. Прибавят се настърганата портокалова кора, наситненият чесън, сол и черен пипер на вкус. Налива се портокаловият сок и се разбърква добре. Месото и чушките се подреждат в тава, слагат се листенцата босилек и отгоре се разпределят парченца масло. Ястието се пече 10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. По желание може да замените портокала с лимон.
Родопска топеница
ПРОДУКТИ: 400 г свинско месо, 400 г пилешко филе, 500 г печурки, 7 печени червени чушки, 1 буркан домати, лук на вкус, чесън на вкус, мащерка, чубрица, сол и черен пипер на вкус, магданоз за поръсване, кашкавал по желание.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нарежете свинското и пилешкото на ивички и ги задушете в съд с малко мазнина под капак. След като месото се задуши, към него се прибавят нарязаните на едро лук, чесън и червените чушки и отново се задушава хубаво, докато продуктите омекнат. Прибавят се и доматите и ястието се оставя да къкри около 15 минути на слаб огън. Добавят се и подправките и се оставя още 10 минути на слаб огън. Поръсва се с магданоз и по желание с кашкавал.
Разядка
ПРОДУКТИ: 1 консерва бял боб (400 г), 150 г краве саламурено сирене, 50 г сушени домати, 8 печени червени чушки, 1 скилидка чесън, 1/4 лимон, 1 с. л. доматен концентрат, 1/2 ч. л. джоджен, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се отцежда и се сипва в блендер. Прибавят се обелените чушки, сиренето, сушените домати, чесънът, лимоновият сок, джодженът, доматеният концентрат, сол и черен пипер на вкус. Смила се добре и се поднася с печени филийки хляб.
С ориз на фурна
ПРОДУКТИ: 300 г домати на кубчета (от консерва), 200 г печени червени чушки, 200 г ориз, 350 мл зеленчуков бульон, 100 мл бяло вино, 50 г зелени маслини (без костилки), 50 г черни маслини (без костилки), 1/2 връзка магданоз, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В тиган се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.
Все още няма коментари