Кои са най-важните грешки при производството на разсад, които биха могли да ме провалят?
Румяна АНТОНОВА, София
Производството на разсад не е лесна работа. Най-добре е да си купите от производител, за който е сигурно, че наистина продава това, което твърди. Ако попаднете на самозван майстор, рискувате доматите или пиперът да се окажат от съвършено неподходящ за нуждите ви сорт. Ако все пак решите да си произвеждате разсад, на първо място - внимавайте със семената! Задължително е те да бъдат закупени от реномирана фирма, за да е сигурно, че са обеззаразени и имат висока кълняемост.
Почвата за производство на разсад
трябва да е рохка и богата на хранителни вещества
При многократно използване на градинска почва или почвени смески в тях се натрупват различни инфекции, от които разсадът може да загине. За обеззаразяване на почвата вече сме писали. Най-подходящата си остава торово-почвената смеска. Тя се изготвя от 2 части песъчливо-глинеста почва и 3 части добре разложен и пресят оборски тор. В никакъв случай не вземайте градинска почва от места, където са отглеждани преди това зеленчуци. Пресяват се предварително поотделно и добре се размесват.
Най-добре е да се съхранява покрита с полиетилен. Преди употреба се внасят за 1 куб. м по 1,5-2 кг амониев нитрат, 1-1,5 кг калиев сулфат и 5-6 кг суперфосфат. Една седмица преди засаждане в нея можете да добавите около 20% от обема й дървени стърготини - те поддържат почвата рохкава, а смолистите вещества предпазват от инфекции. В тях обаче се развиват микроорганизми, които поглъщат азота от почвата. Затова е добре на 1 кофа да прибавите по 1 с.л. амониева селитра.
От особено значение е и времето на сеитба на семената.
Не забравяйте, че при ранно отглеждане на разсада не му достига светлина
Всяко закъснение обаче е също толкова неприятно. За доматите и пипера са необходими около 55-60 дни, за краставиците - 20-25 дни. Често проблемите при отглеждането на разсад възникват и при нарушаване на температурния режим. За повечето зеленчуци оптималната температура на развитие е около 20 градуса, за пипера и патладжана - около 25. Затова се опитайте в помещенията, където отглеждате разсада, да поддържате подходяща температура и влажност.
Задължително закалявайте растенията
Неприспособените към външните условия растения често са обречени. Честото поливане и подхранване води до преовлажняване на почвата, поява на гнилостни микроорганизми и буен растеж на листата вместо залагане на цветни пъпки. Поливането със студена вода е нежелателно. Затова разсадът трябва да се полива умерено с топла, престояла вода.
Преди началото на сезона
Как да си направим жизнеспособен разсад
В помещенията трябва да се поддържа подходяща температура и влажност
0 коментара
Все още няма коментари