Баницата присъства в кулинарните традиции на всички балкански народи, но под по-различни форми. Рецептите си приличат, но носят и своя личен почерк. Никой друг народ обаче не е въздигнал така баница, както българският, че тя да присъства в центъра на трапезата на всеки голям празник и обред.
Цигара бюрек по турски
ПРОДУКТИ: 1/2 пакет точени кори, 200 г краве сирене, 200 г кашкавал, 1-2 яйцa, 1 връзка магданоз, 50 г краве масло за корите, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кашкавалът и сиренето се настъргват. Магданозът се нарязва на ситно. Смесват се в купа, прибавя се и яйцето и хубаво се разбърква. Корите се нарязват на триъгълници. Мажат се с разтопеното масло. Във всеки триъгълник се слага по 1 с. л. от плънката и се завиват пурички. Краищата им се намазват с вода, за да се залепят хубаво. Пържат се в сгорещено олио на маслена баня до златисто.
Македонски зелник
ПРОДУКТИ: 500 г брашно, 1/2 пакетче суха мая, 100 г краве масло, 1 щипка захар, 1 щипка сол, 1 яйце за намазване. За плънката: 500 г кисело зеле, 200 г пушени свински гърди, чубрица и лют червен пипер на вкус, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря в малко вода заедно със захарта и се оставя да шупне. От пресятото брашно, маята, солта и вода, колкото поеме (около 1 чаша), се замесва средно твърдо тесто. То се оставя да втаса в набрашнена купа, покрито с фолио. След това се разделя на 3 части и се разточват кори, като всяка трябва да е по-голяма от другата. Маслото се разтапя. Приготвя се плънката, като зелето се нарязва на тънки ивички, а свинските гърди на ситно. В малко олио се запържват гърдите до златисто. Отстраняват се и в мазнината, която се е отделила, се задушава зелето – за около 15 минути. Връщат се свинските гърди и се овкусява с лютия пипер и чубрицата. Разбърква се и сместа се оставя да се охлади. Дъното на тавата, в която ще се пече, се намазва с масло. Поставя се най-голямата от корите, намазва се с масло и се слага малко от плънката. Разстила се средната кора, намазнява се и се разпределя плънка. Накрая се поставя и най-малката кора. Намазва се с масло и се слага останалата плънка. Корите, които излизат извън тавата, се прегъват навътре, като центърът на зелника не трябва да е покрит с тесто. Намазва се добре с разбитото яйце. Пече се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор около 40 минути.
Гръцка с крем
ПРОДУКТИ: 1 пакет готови кори за баница (на сач), 6 яйца, 300 г захар, 700 мл прясно мляко, 125 г краве масло, 4 с. л. брашно, 10 г канела, 100 г пудра захар, 1 пакетче ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сваряваме прясното мляко. Разбиваме 4 жълтъка, към които прибавяме 200 г захар и 4 с. л. брашно. Сместа се прибавя към млякото и се сварява с постоянно разбъркване до сгъстяване, като се прибавят 60 г масло и ванилия. Готовият крем се оставя да се охлади за около 10 минути в съд със студена вода. Четирите белтъка се разбиват на сняг с останалите 100 г захар. Прибавят се към охладения крем и се разбърква добре. Нареждаме корите в намазана с масло тава, като първата кора намазваме с масло и поръсваме с канела, а втората намазваме обилно с крем. Редуваме по този начин до изчерпване на корите, като с последната завиваме баницата. Разбиваме 2 яйца и с тях заливаме баницата, като леко надупчваме корите с вилица. Печем баницата 40 минути в загрята на 180 градуса фурна. При поднасянето поръсваме с пудра захар.
Сръбска гибаница
ПРОДУКТИ: 500 г кори за баница, 300 г сирене, 200 г кисело мляко, 4 яйца, 100 мл олио, 200 мл газирана вода.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се слага сиренето. Смачка се с вилица много добре. Разбиват се яйца за кратко и се слагат при сиренето. С миксер те се разбиват за минута, за да стане крем. Тогава се добавя кисело мляко, олио и се разбива за кратко. Сипва се газирана вода и още веднъж се разбърква. Голяма тава с размер 36 см се намазва добре с олио. Слагат се три листа кори. След това се взема една кора и се мачка за да стане топка. Топи се в сместа със сирене и се слага в тавата. Така се оформят и останалите кори, като се топят в сместа с яйца и сирене. С последните две кори се покрива баницата. Правят се прорези с нож. Така баницата се слага в предварително загрята фурна до 200 градуса. Пече се 15 минути. След това температурата се намалява на 170 градуса и в ниската част печенето продължава около 40 минути.
Най-вкусните балкански баници
0 коментара

Все още няма коментари