Ризото с шафран и кашкавал

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
лук – 1 глава
олио – 5 с.л.
ориз – 400 г
бульон – 1 кубче пилешки
кашкавал – 80 г
сол – 1 ч.л.
черен пипер – 1/2 ч.л.
шафран – 1 щипка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изчистваме и нарязваме на ситно лука и задушаваме в малко вода и мазнина. Добавяме измития ориз и бъркаме, докато стане прозрачен.
Разтваряме бульона в литър вода на котлона и като заври, изсипваме в него ориза.Добавяме шафрана, посоляваме и посипваме с черен пипер. Сипваме половината кашкавал.
Готовото ризото сипваме в чинии и посипваме с останалия кашкавал.
Принцеси от телешка кайма с шафран и босилек

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
телешка кайма – 1 кг
шафран – 1/4 ч.л.
гореща вода – 1/4 ч.ч.
зехтин – 1 с.л.
лук – 1 бр.
чесън – 3 скилидки
пресен босилек – 1/4 ч.ч.
сол –на вкус
черен пипер – на вкус
хляб – 8-10 филии
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загрейте фурната до 180°C. В малка купа смесете нишките шафран с вряща вода и оставете да къкри за около 10 минути.
В голям тиган загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязания лук и гответе, докато стане прозрачен – около 3-4 минути.Добавете смлян чесън и гответе още 1-2 минути.
Добавете месото в тигана и гответе, докато покафенее, като разбърквате от време на време. Това трябва да отнеме около 10-12 минути.
Докато телешкото се готви, пригответе филийките хляб. След като се смесят вкусовете, отцедете и оставете настрана.
След като месото се сготви, добавете шафрановата вода в тигана и разбъркайте добре. Оставете сместа да къкри за 5 минути.
Добавете нарязания босилек в тигана и разбъркайте, за да се комбинират.
Подправете телешката смес със сол и черен пипер на вкус.
Разпределете филиите хляб в тава за печене. Нанесете телешката смес върху принцесите. Печете в предварително загрята фурна за 10-15 минути или докато горната част стане златиста.
По желание можете да добавите върху ястието преди печене и настърган пармезан.
Кейк с шафран и стафиди

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
прясно мляко – 300 мл
брашно – 630 г
мая – 16 г
шафран – 1 к.л.
масло – 60 г
пудра захар – 5 с.л.
стафиди – 120 г
сол – 1 к.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтворете маята в 150 мл леко загрято прясно мляко и оставете на топло за няколко минути, докато втаса. Накиснете шафрана в 4 с.л. вряща вода.
В отделен съд смесете остатъка от млякото, отцедения шафран, солта, захарта, разтопеното масло и стафидите. При непрекъснато бъркане добавете и втасалата мая.
Постепенно добавете брашното и месете до получаването на меко, гладко тесто. Прехвърлете готовото тесто във форма за кейк, която предварително сте намазали с масло и брашно. Оставете го на топло да втаса за около 60 минути.
Сложете кейка да се пече в загрята до 180 градуса фурна за около 5-6 минути. Покрийте с фолио, намалете до 150 градуса и печете още 25 минути.
Извадете още топлия кейк от формата и оставете да се охлади върху решетка.
Все още няма коментари