Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи миналата седмица с 1,58 на сто до рекордните 2,254 пункта. Показателят надмина най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година.
Оранжерийните домати по-миналата седмица поскъпват с 4,1 на сто и се търгуват по 3,28 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 6,9 на сто до 2,78 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 2,7 на сто и се продават по 1,87 лева за килограм, а червените скачат с 9,2 процента и се търгуват по 2,60 лв./кг в края на седмицата.
Картофите поевтиняват с 1,7 на сто и се продават по 1,13 лева за килограм, цената на морковите се вдига с 2,9 процента до 1,07 лева за килограм на едро. Ябълките поскъпват с 1,5 на сто до 1,32 лева за килограм. Кравето сирене поскъпва с 0,5 на сто и се търгува по 11,55 лв. за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 2,9 на сто и се продава по 17,62 лева за килограм.
Олиото този седмица намалява цената си с 0,7 на сто до 4,50 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 2,5 на сто и се търгува по 2,87 лева. Пилешкото месо прибавя 0,2 на сто до 6,10 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 5,9 на сто до 0,36 лева за брой на едро в края на миналата седмица.