Дори да не успеем да отидем до морето, морското настроение винаги може да присъства на трапезата ни. Магазините за риба вече изобилстват от пресен черноморски улов и сега е моментът да се насладим на морските дарове, които освен изключително вкусни и бързи за приготвяне са и страшно полезни и диетични.
Миди с бира
ПРОДУКТИ: 1 кг черни миди с черупки, 300 мл бира, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 2 стръка мащерка, 30 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в маслото. Слагат се почистените и измити миди, налива се бирата, овкусява се с клонките мащерка, дафинов лист, сол и черен пипер. Слага се капак и се оставят на котлона за 5 минути. Сервират се горещи.
Скариди саганаки
ПРОДУКТИ: 400 г сурови скариди, 200 г краве сирене, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 400 г домати на кубчета от консерва, 1 ч. л. риган, 1 връзка магданоз, 6 с. л. зехтин, 30 мл узо, 1/4 връзка пресен босилек, 1 щипка захар, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 4 с. л. от зехтина. Овкусяват се с ригана и щом омекнат, се налива узото и се фламбира. Сипват се доматите и около 150 мл вода, подправя се със сол, черен пипер и щипка захар и се готви на слаб огън около 10 минути. Скаридите се почистват от черупките и вената, без да се махат главите. Магданозът се наситнява, а сиренето се реже на кубчета. Магданозът се сипва в доматения сос и се разбърква. Отгоре се разпределят скаридите и сиренето. Полива се с останалия зехтин и се пече 7 минути в загрята на 220 градуса фурна.Поръсва се с наситнения босилек и се поднася.
Калкан на сол
ПРОДУКТИ: 1,5 кг калкан, 3 белтъка, 4 кг морска сол, 2 лимона, 1 връзка мащерка, 1 връзка магданоз, 4 скилидки чесън, 100 мл зехтин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства от люспите, вътрешностите й се отстраняват и кухината старателно се измива. С нож се изстъргва черната ципа от вътрешната страна на корема, тъй като, ако остане, ще придаде горчив вкус на рибата. Белтъците се разбиват на сняг и се смесват със солта. Част от тази смес се разстила на дъното на суха тава за печене. Лимоните се режат на шайби, мащерката, магданозът и чесънът – на ситно. Половината от лимоните и подправките се слагат в кухината на рибата. Тя се поставя в тавата върху солта и се намазва със зехтина. Върху нея се подреждат останалите шайби лимон и наситнени зелени подправки. Рибата се покрива с останалата сол така, че да няма открита част от нея. Пече се около 40-50 минути в предварително сгорещена до 200 градуса фурна.
Задушен лефер
ПРОДУКТИ: 600 г лефер, 1 с. л. нишесте, 1/4 с. л. сух джинджифил, 1 с. л. ябълков оцет, 1-2 с. л. соев сос, 2 с. л. кетчуп, 1 кубче пилешки бульон, 3 резенчета корен от джинджифил, 1 морков, 2-3 скилидки чесън, 3 стръка праз лук, 3-4 с. л. олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ябълковият оцет, соевият сос и джинджифилът се смесват в купичка.
Върху рибата се правят напречни разрези, след това се полива с маринатата и се оставя да отлежи. Празът, морковът, джинджифилът (предварително накиснати във вода) и чесънът се нарязват на лентички. Олиото се загрява в дълбок тиган. Джинджифилът и чесънът се запържват за 30 секунди. Прибавят се морковът и празът и се пържи около минута. След това се наливат 400 мл вода, прибавят се пилешкият бульон и кетчупът. След като кипне, се поставят рибите и се задушават по 6-7 минути от всяка страна. Изваждат се и се подреждат в плато. В соса се налива разтвореното в малко вода нишесте, разбърква се и с него се заливат рибите.
София -8°
Видин -3°
Враца -3°
Русе -2°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари