Често погрешно си мислим, че гювечът или останалите глинени съдове са българско или поне балканско изобретение. Всъщност те са били ползвани още в Древен Рим. Тези съдове вместо да пълнят храната с вредни химически съединения, правят точно обратното – обогатяват гозбите с минерали, извлечени директно от земята. Едно от свойствата на глината е да абсорбира. Всичко, сготвено в гювеч, става по-крехко, сочно и богато на аромати.
Агнешко с билки
ПРОДУКТИ: 1 предна агнешка четвъртинка (плешка с ребра). 500 г домати, 180 г краве масло, 6 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1-2 връзки джоджен, 1 връзка магданоз, 4 зелени люти чушки, 300 мл прясно мляко, 100 мл бяло вино, 50-100 г брашно (+ за тестото),1 дафинов лист, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер на зърна, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешката плешка се обезкостява и се нарязва на едри парчета, ребрата от четвъртинката също се нарязват на парчета. Посоляват се. Брашното се запича на сух тиган до златисто. Пресният лук, чесънът, джодженът и магданозът се наситняват. Добавят се към месото и се поръсват със запеченото брашно, червения пипер, дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус. Разбърква се добре. Прехвърля се в гювеч. Залива се с виното и млякото. Отгоре се подреждат нарязаните на шайби домати, налива се разтопено масло. Слагат се и лютите чушки. Похлупва се и се запечатва с тесто, приготвено от брашно и вода. Гювечът се поставя в студена фурна. Фурната се загрява на 160 градуса (без вентилатор) и ястието се пече за 4-5 часа.
Сочно пилешко
ПРОДУКТИ: 4 цели бутчета, 125 г краве масло, 4 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 връзка магданоз, 100 г бейби спанак, 40 г сушени домати (в мазнина), 2 стръка пресен риган, 200 мл прясно мляко, 100 мл бяло вино, 50 г брашно, 1 дафинов лист, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер на зърна, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Разделете бутчетата на горни и долни. Отрежете капачетата на долните бутчета. Овкусете със сол и черен пипер. Нарежете на едро лука, чесъна, спанака, магданоза, ригана и сушените домати. Запечете брашното в сух тиган. В купа разбъркайте месото със зелениите, брашното, червения пипер, черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Прехвърлете сместа в гювеч. Подредете бутчетата отгоре. Залейте с млякото и виното. Ако има нужда, налейте вода. Залейте с разтопеното масло. Похлупете и печете на 150 градуса с вентилатор за 2 часа. След това махнете капака и запечете до златисто.
Свински пържолки
ПРОДУКТИ: 6 свински пържоли, 3 глави лук, 5-6 големи гъби, 6 картофа, сол, черен пипер на зърна, 3 скилидки чесън, 30 г краве масло, 2 ч. ч. вода.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинското се реже на пържоли. Картофите, гъбите и лукът се режат на кръгчета. На дъното на гювеча се сипва малко олио. Редят се картофи, после месо, после лук и гъби. Редуват се. Подправят се със сол и черен пипер. Накрая се слагат скилидките чесън и няколко малки кубчета масло. Налива се водата. Слага се в студена фурна и се пече около два часа на 180 градуса.