Противно на широко разпространената заблуда, поредица от съвременни изследвания разкриват, че не тоалетната е най-мръсното място у дома. Титлата се пада на кухнята, особено на кухненската гъба за миене на съдове, в която средно се съдържат по 10 милиона бактерии. От тях тръгват редица заразни болести, сред които херпеси, лишеи, алергии и други. Кухнята е тази част от всеки дом, в която обикновено има най-много храна – приготвена и сурова, която служи за изхранване не само на нас, но и на много бактерии. Обикновено там се намира и кошчето за отпадъците. То, както и храната, привлича и мухи, и хлебарки, които внасят допълнителни попълнения към бактериалното население в кухнята.
А кои свойства на гъбата я правят толкова опасна? Все пак това е пособието, с което отстраняваме замърсяванията и повишаваме хигиената. Именно тази роля на кухненската гъбка за съдове, съчетана с характерните ѝ свойства – голяма възможност за попиване на течности и задържане на влага и порест строеж, я превръща в почти съвършен инкубатор за бактерии. Препоръчва се поставянето ѝ в микровълновата фурна за 1 минута, кисненето ѝ във вряла вода или в сода и оцет и други методи. Макар и да имат временен ефект, след тях остават по-резистентните бактерии, които много бързо отново я колонизират. Най-добре е просто да сменяте гъбата за съдове поне веднъж седмично.
Все още няма коментари