Есента носи уют, аромати на канела и плодове и желание за сладко. Топлите десерти с ябълки, тиква и круши са вкусни и лесни за приготвяне. Ето няколко идеи за сладки шедьоври с прости съставки по изпитани рецепти.
Канелени рулца
Необходими продукти: 250 г бутер тесто, 50 г масло, 50 г захар, 1 ч. л. канела
Начин на приготвяне: Разточете бутер тестото леко, намажете с разтопено масло и поръсете със захар и канела. Навийте го на руло и го нарежете на парчета. Подредете в тава и печете на 180°C около 15-20 минути до златисто, след което сервирайте десерта топъл.
Малки ябълкови кифлички
Необходими продукти: 250 г брашно, 125 г масло, 80 г захар, 1 яйце, 2 ябълки, 1 ч. л. канела
Начин на приготвяне: Замесете тесто от брашното, маслото, захарта и яйцето. Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета. Разточете тестото и го нарежете на триъгълници, поставете по малко ябълки и поръсете с канела. Навийте на кифлички, подредете в тава и печете на 180°C около 20 минути до златисто.
Круши с карамел и ядки
Необходими продукти: 4 круши (около 500 г), 50 г масло, 100 г захар, 50 г орехи или бадеми
Начин на приготвяне: Обелете и разрежете крушите на половинки. Разтопете маслото в тиган и добавете захарта да се карамелизира леко. Запържете крушите 3-4 минути от всяка страна и поръсете с нарязани орехи или бадеми. Сервирайте ги топли.
Фин сладкиш с грозде
Необходими продукти: 2 яйца, 1 ч. ч. захар (+ 1/2 ч. ч. за овалване на гроздовите зърна), 200 г кисело мляко, 65 г масло,
3/4 пакетче бакпулвер, 350 г брашно, 2 броя ванилия,
1 щипка канела, 200 г грозде без семки, пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне: Разбийте яйцата със захарта. Добавете киселото мляко, размекнатото масло, брашното, в което сте изсипали бакпулвера, и ванилията. Измийте гроздовите зърна и ги разполовете. След това ги оваляйте в захар. Изсипете сместа за сладкиша в намазнена и набрашнена тава. Отгоре подредете оваляните в захар половинки от гроздето. Печете сладкиша на 170 градуса за около 30 минути или до готовност. След като го извадите от фурната, го поръсете с пудра захар.
Все още няма коментари