Торта с ванилов крем
Необходими продукти: бишкоти, прясно мляко, яйца, захар, царевично нишесте, ванилия, масло, сметана, грозде бяло и червено, кафява захар, лимонов сок, бадеми филирани
Начин на приготвяне: За основата се подреждат бишкоти в тортена форма и се напръскват леко с топло мляко, за да омекнат и да създадат стабилен пласт. Междувременно се приготвя ваниловият крем, като в тенджера се загрява мляко със захар и ванилия, а в отделен съд се разбиват жълтъци с нишесте и малко мляко. Горещото мляко се налива внимателно към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане и след това всичко се връща на котлона, докато се сгъсти. Когато кремът стане гъст и гладък, се прибавя бучка масло за кадифена текстура и се оставя да се охлади. Върху бишкотите се разстила първи слой крем, отгоре се добавя ред от измито и разполовено грозде, след което следва нов пласт бишкоти и отново крем. За да се завърши тортата, в тиган се карамелизира кафява захар с няколко капки лимонов сок и в получената карамелена смес се добавя шепа гроздови зърна, които се овалват внимателно и подреждат върху тортата като украса. Отстрани се поръсва с леко запечени филирани бадеми. Тортата се оставя за няколко часа в хладилник, за да стегне, а при поднасяне впечатлява с богат вкус и деликатна комбинация от сладост, свежест и карамелена нотка.

Патешко магре
Необходими продукти: патешки гърди, грозде червено, червено вино, мед, масло, моркови, пащърнак, тиквички, зехтин, розмарин, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Патешките гърди се подготвят, като кожата се нарязва на ромбчета, без да се стига до месото. Те се поставят в сух тиган с кожата надолу и се запичат на умерен огън, докато мазнината се стопи и кожата стане златиста и хрупкава. След това се обръщат за кратко от другата страна и се прехвърлят в загрята фурна, за да се доизпекат според желаната степен на сочност. Междувременно се приготвя гроздовият сос, като в малка касерола се загрява масло, добавя се шепа разполовено грозде и се оставя леко да се карамелизира. Налива се червено вино и се прибавя лъжица мед, а сосът се оставя да къкри, докато се редуцира и сгъсти до кадифена консистенция. Зеленчуците се нарязват на едри парчета, овкусяват се със зехтин, сол, пипер и розмарин и се изпичат във фурна, докато придобият карамелизиран вкус. Ястието се поднася, като патешкото месо се нарязва на тънки филии, подрежда се върху чиния до порция печени зеленчуци, а отгоре се залива с ароматния гроздов сос, който придава неповторим контраст между сладост и соленост.

Домашен сладолед с крем сирене
Необходими продукти: грозде без семки, захар, лимонов сок, крем сирене, течна сметана, пудра захар, бисквити, масло
Начин на приготвяне: Гроздето се почиства и се поставя в тенджера с малко захар и лимонов сок, след което се оставя да ври на слаб огън, докато зърната омекнат и пуснат сок. Получената смес се пасира и се прецежда, за да се отстранят люспите и да остане гладко пюре. В отделна купа се разбива крем сиренето с пудра захар до пухкава текстура, добавя се охладеното гроздово пюре и постепенно се смесва с разбитата на гъст крем течна сметана. Всичко това се изсипва във форма и се поставя във фризер, като през първите няколко часа се разбърква периодично, за да се избегне образуването на ледени кристали. За да стане десертът още по-впечатляващ, към него може да се добави основа от натрошени бисквити, смесени с малко разтопено масло, която се подлага на дъното на формата, преди да се изсипе сладоледът. Така при поднасяне се получава контраст между хрупкава основа, кадифен сладолед и богат вкус на грозде. Десертът е не само освежаващ, но и носи усещане за изисканост, което рядко се среща в домашно приготвените сладоледи.

Все още няма коментари