Все повече учени обръщат внимание на една проста, но полезна храна – зехтина. Оказва се, че той не е само вкусна добавка към салатите, но и истински съюзник на здравето, особено когато става дума за чревни възпаления.
Медицински проучвания показват, че редовната консумация на зехтин може да намали риска от заболявания като колит и болест на Крон, които засягат храносмилателната система. Причината се крие в богатото съдържание на полезни вещества – полифеноли и мононенаситени мазнини. Те имат силно противовъзпалително действие и предпазват чревната лигавица от увреждане.
Зехтинът е характерна част от т. нар. средиземноморска диета, за която отдавна е известно, че удължава живота и пази от сърдечни и стомашни заболявания. Учените смятат, че именно комбинацията от пресни зеленчуци, риба, ядки и зехтин е в основата на доброто здраве на хората по Средиземноморието.
За възрастните хора у нас добавянето на зехтин в храненето е лесен и достъпен начин да се намали рискът от възпалителни процеси. Лекарите съветват той да се използва вместо животински мазнини като мас, маргарин или масло, които често натоварват червата и черния дроб.
Как да го включим в менюто? Най-добре е зехтинът да се консумира суров – в салати, върху варени зеленчуци или с препечен хляб. Загряването му при пържене намалява полезните му свойства, затова е препоръчително да се използва предимно студен. Една до две супени лъжици на ден са напълно достатъчни, за да се усети ефектът му.
Зехтинът не е лекарство и не може да излекува вече настъпили заболявания на червата, но може да бъде силен помощник за профилактика и облекчаване на симптомите. Освен това той подпомага и сърдечносъдовата система, намалява риска от диабет и е благоприятен за ставите.
Все още няма коментари