Червени, зелени или жълти, люти или сладки – чушките са един от най-обичаните зеленчуци у нас. Те присъстват на трапезата ни целогодишно и са подходящи както за бързи всекидневни гозби, така и за празнични ястия. Богати на витамин C, фибри и антиоксиданти, чушките не само придават апетитен вид и аромат, но и носят здраве. В кухнята могат да бъдат печени, пълнени, мариновани, пържени или дори сурови. Предлагаме ви три лесни, но ефектни рецепти, с които да превърнете обикновените чушки в истинска кулинарна атракция.
Печени с киноа и авокадо
Необходими продукти: 4 големи цветни чушки, 1 чаша сварена киноа, 1 авокадо, 1 малък червен лук, 2 с. л. зехтин, сокът на половин лимон, сол и черен пипер
Приготвяне: Разрежете чушките наполовина и ги изпечете леко във фурна. Междувременно нарежете авокадото и лука на малки кубчета, смесете ги с киноата, зехтина и лимоновия сок. Овкусете със сол и пипер. Напълнете половинките печени чушки с тази свежа смес и поднесете веднага. Получава се лека, цветна и изключително питателна салата в чушка.
Сандвич със запечени яйца
Необходими продукти: 3 големи чушки (червени или жълти), 3 яйца, 100 г бяло саламурено сирене, 1 с. л. зехтин, 3 филийки пълнозърнест хляб, щипка черен пипер
Приготвяне: Нарежете чушките на широки пръстени – всеки ще бъде „гнездо“ за яйце. Загрейте тиган с малко зехтин и сложете чушките. Във всяко кръгче внимателно чукнете по едно яйце. Печете 3-4 минути, докато белтъкът стегне. Поставете готовите чушки върху леко запечени филийки хляб, поръсете със сирене „Фета“ и малко черен пипер. Получава се ефектно ястие, което изглежда като гурме закуска, а се приготвя за минути.
Пълнени с крема сирене и копър
Необходими продукти: 6 броя месести червени чушки, 200 г крема сирене, 2 с. л. кисело мляко, 1 малка връзка копър, сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Изпечете чушките и ги обелете внимателно. В купа смесете крема сиренето, киселото мляко и ситно нарязания копър. Подправете със сол и пипер. Напълнете чушките с плънката и ги подредете в чиния. Поднесете охладени – ефектно и много свежо ястие.
Все още няма коментари