Хранителна добавка с наше магарешко мляко и соли от магнезиев сулфат ще бъде създадена и тествана, съобщиха от сливенската Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Хаджи Димитър“. Клиничните ѝ изпитвания ще се правят чрез европейски проект с безвъзмездна финансова помощ по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027“. Предвидените разходи са за създаване на капацитет за научноизследователска и развойна дейност, разработване на прототип и пилотна производствена линия. Изпълнението на проекта трябва да приключи до есента на 2026 г.
Магарешкото мляко има антибактериална, антивирусна, антиоксидантна, противовъзпалителна, противоалергична и противотуморна активност, сочи анализ на проф. д-р Николина Найденова. Има наблюдения за важни ефекти върху имунната модулация, сърдечносъдовото здраве, костите и зъбите. Поради високото съдържание на суроватъчен протеин магарешкото мляко може да помогне за предотвратяване и лечение на диабет тип 2 чрез подобряване на глюкозния метаболизъм и инсулиновата резистентност.
„В нашата разработка магнезиевият сулфат е допълнение към всички полезни съставки на магарешкото мляко, което подсилва тяхното действие. Продуктът ще се произвежда като сух субстрат. Определено количество от него ще се влага във флакони по 100 мл и в тях ще се разрежда преди употреба. Производствената линия в Сливен е за ограничени количества, тъй като е стартова за клиничните изпитвания. Нашите наблюдения ще бъдат предимно за влиянието на магарешкото мляко върху имунитета, върху алергични заболявания, хронични заболявания на белия дроб, сърдечносъдови и неврологични заболявания“ – обясни управителят на МБАЛ „Хаджи Димитър“ д-р Пенко Пенков.
Клиничното изпитване ще се провежда в болницата с три възрастови групи пациенти – от 12 до 30, от 31 до 50 и над 50 години.
Суровината за хранителната добавка ще се доставя от ферма за магарета в сливенското с. Селиминово.
София 31°
Видин 32°
Враца 29°
Русе 30°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари