Време е да превърнем кухнята в кулинарен оазис! Ако търсите лесен начин да добавите свежест, аромат и цвят към най-използваното помещение в дома, решението е на една ръка разстояние: саксийни подправки. Те не само служат като красив, жив декор, но и предоставят винаги налична съставка за вашите кулинарни шедьоври.
Отглеждането на билки в саксии е изключително практично. Край на бързането до магазина за стръкче магданоз или босилек! С една ножица и няколко саксии можете да имате миниградина, която преобразява всяко ястие.
Кои подправки са най-подходящи за кухнята?
Не всички билки се чувстват еднакво добре в саксия на перваза, но някои са истински шампиони:
-
Босилекът: Царят на италианската кухня! Обича светлината и топлината. Сложете го на най-слънчевия перваз. Свежият босилек е незаменим за песто, салати с домати и паста.
-
Мента: Изключително непретенциозна и расте бързо. Освен за чай тя е перфектна за разхладителни напитки, коктейли и десерти.
-
Мащерка и риган: Тези средиземноморски билки обичат суха почва и много слънце. Имат нужда от по-малко поливане. Идеални са за овкусяване на месо, пица, сосове и зеленчукови ястия.
-
Розмаринът: Силният му дървесен аромат е незаменим за печено месо и картофи. Изисква много светлина, но не прекалено много вода.
-
Магданоз и копър: Те се нуждаят от повече вода и по-малко директно слънце от средиземноморските си братовчеди. Предпочитат по-хладно място и са готови за добавяне към супи, салати и основни ястия.
Съвети за успешно отглеждане
За да процъфтяват вашите кухненски „съквартиранти“, следвайте няколко основни правила:
Светлината е ключът: Повечето подправки се нуждаят от поне 4 до 6 часа пряка светлина дневно. Ако прозорецът ви е северен, може да се наложи да използвате допълнително осветление.
Дренаж: Саксиите трябва да имат дупки на дъното. Излишната вода е най-честата причина за „удавяне“ и загниване на корените.
Поливане: Поливайте, когато горният слой на почвата е сух. Проверете с пръст. По-добре е леко да засушите, отколкото да преполеете.
Беритба: Режете редовно! Това не само ви дава свежа подправка, но и насърчава растението да се разклонява и да става по-гъсто и буйно, вместо да издължава стъбла. Режете винаги над мястото, където излизат два нови листа.
Температура: Дръжте ги далеч от течения и много горещи уреди като печки и фурни. Стайната температура е идеална.

Все още няма коментари