Със своя топъл цвят, кадифена текстура и фин сладък вкус тиквата се вписва еднакво добре както в солени ястия, така и в изискани десерти, подходящи за есента. Тя се съчетава прекрасно с подправки като канела, индийско орехче, розмарин или дори чесън и мащерка.
Ризото с тиква, пармезан и хрупкав бекон
Необходими продукти: тиква, обелена и нарязана на кубчета, ориз арборио, маслиново олио, лук, чесън, сухо бяло вино, зеленчуков бульон, масло, настърган пармезан, бекон, мащерка, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: В голяма тенджера загрейте малко маслиново олио и запържете ситно нарязания лук и чесън до прозрачност. Добавете ориза арборио и разбъркайте добре, докато зърната станат леко стъклени. Деглазирайте с чаша бяло вино и оставете да се изпари алкохолът. Постепенно започнете да добавяте топлия зеленчуков бульон, черпак по черпак, като разбърквате непрекъснато, за да пусне оризът своята кремообразна структура. Междувременно запечете кубчетата тиква във фурна с малко зехтин, сол и мащерка, докато станат златисти и карамелизирани. В края на варенето добавете тиквата към ориза и разбъркайте внимателно, след което сложете бучка масло и щедро количество настърган пармезан. За финал запържете бекона до хрупкавост, натрошете го и го поръсете върху готовото ризото. Ястието се поднася топло, с допълнителен пармезан и свежа мащерка.
Пюре с печено пилешко филе и сос
Необходими продукти: тиква, пилешки гърди, масло, сметана, чесън, зехтин, градински чай, бяло вино, пилешки бульон, лимонов сок, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Нарежете тиквата на парчета и изпечете във фурна с малко зехтин и чесън, докато омекне и стане златиста. След това я пасирайте с масло и готварска сметана, докато се получи кадифено пюре. Овкусете със сол и пипер. Пилешките гърди подправете със сол, пипер и малко лимонов сок, след което ги запечете на тиган или грил до златиста коричка, а после довършете във фурна, за да останат сочни отвътре. За соса разтопете малко масло в тиган, добавете листа градински чай и ги запържете леко, след което деглазирайте с бяло вино и пилешки бульон. Оставете сосът да се редуцира, докато се сгъсти и придобие интензивен аромат. Върху чиния оформете основа от тиквеното пюре, подредете резени от пилешкото филе и полейте със соса. Ястието е елегантно, с балансиран вкус между сладостта на тиквата и свежия, леко пикантен аромат на градинския чай.
Торта с карамел и орехи
Необходими продукти: тиква настъргана, брашно, захар, яйца, олио, бакпулвер, канела, индийско орехче, карамелен сос, смлени орехи, маскарпоне, пудра захар, ванилия, сметана за разбиване
Начин на приготвяне: Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем, след което добавете олиото и настърганата тиква. В отделна купа смесете брашното с бакпулвера, канелата и индийското орехче, после внимателно обединете сухите съставки с мокрите. Изсипете сместа в кръгла форма и печете до готовност. След като блатовете изстинат, ги разрежете хоризонтално. За крема разбийте маскарпонето с пудра захар и ванилия, след което добавете разбита сметана за пухкавост. Върху всеки блат нанесете тънък слой карамелен сос, поръсете със смлени орехи и покрийте с крем. Сглобете тортата и завършете с обилно количество крем отгоре, украсено с карамелена струя и цели орехови ядки. Тази торта е сложна и многопластова, с комбинация от аромати, които носят усещането за есен – сладостта на тиквата, богатството на карамела и хрупкавостта на орехите.
Все още няма коментари