Ето малко цифри за международните позиции на земеделието в Народна република България. През далечната 1961 г. страната ни е заемала 2-ро място в Европа по производство (на база стойност, а не обем на продукцията) на ягоди и биволско мляко и съответно 4-то и 8-о място в света. Били сме на 3-то място в Европа по добив на копър, анасон, лук (8-о място в света) и слънчоглед (4-то място в света). България през тази година е и на 4-то място в Европа и 4-то в света по производство на зелен пипер, на 4-то място при отглеждането на копринени буби и 10-о в света и на 4-то място в Европа и 15-о в света при необработения тютюн.
Били сме на 5-о място в Европа по производство на домати и 8-о в света, 5-о място по добив на овче мляко и 6-о в света, на 6-о място в Европа и 8-о в света по производство на сливи и малини, на 7-о място в Европа и 17-о в света при пшеницата, на 8-о място в Европа и 10-о в света по кайсии, на 8-о място в Европа и 19-о в света по праскови и нектарини, на 9-о място в Европа и 10-о в света при орехите и на 12-о място в Европа и 13-о в света при добива на череши.
Сред другите видове продукция личи 15-о място в света при зеления боб, 16-о място в света при чесъна, 17-о място в света при дините, 18-о място в света при ябълките.
А къде сме днес?
София 16°
Видин 21°
Враца 17°
Русе 20°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°