През далечната 1961 г. страната ни е заемала 2-ро място в Европа по производство (на база стойност, а не обем на продукцията) на ягоди и биволско мляко и съответно 4-то и 8-о място в света.
България е заемала 3-то място в Европа по добив на копър, анасон, лук (8-о място в света) и слънчоглед (4-то място в света).
България през тази година е и на 4-то място в Европа и 4-то в света по производство на зелен пипер, на 4-то място при отглеждането на копринени буби и 10-о в света и на 4-то място в Европа и 15-о в света при необработения тютюн. На 5-о място в Европа по производство на домати и 8-о в света, 5-о място по добив на овче мляко и 6-о в света, на 6-о място в Европа и 8-о в света по производство на сливи и малини, на 7-о място в Европа и 17-о в света при пшеницата, на 8-о място в Европа и 10-о в света по производство на кайсии, на 8-о място в Европа и 19-о в света по праскови и нектарини, на 9-о място в Европа и 10-о в света при орехите и на 12-о място в Европа и 13-о в света при добива на череши.
Сред другите видове продукция личи 15-о място в света по производство на зелен боб, 16-о място в света при чесъна, 17-о място в света при дините, 18-о място в света при ябълките.
Какво е положението към 1989 г. – последната година от господстващия над 4 десетилетия социалистически строй в страната и в повечето страни от Източна Европа. България е основен производител на житни растения, заемайки 2-ро място в Европа и 9-о в света, на биволско мляко, заемайки 3-то място в Европа и 14-о в света, на сурово биволско месо – 2-ро в Европа след Турция и на 18-о в света, на копринени буби – 4-то в Европа и 11-о в света, на орехи – 4-то място в Европа и 7-о в света, на необработен тютюн – 5-о място в Европа и 11-о в света, на овче мляко – 5-о в Европа и 10-о в света, на череши – 6-о в Европа и 8-о в света, на зелен пипер и чушки – 6-о в Европа и 12-о в света, на слънчоглед – 7-о в Европа и 11-о в света, на домати – 7-о в Европа и 14-о в света, на лук – 8-о в Европа и 21-во в света, на грозде – 11-о в Европа и 18-о в света, на гъби и трюфели – на 12-о място в Европа и 21-во в света, на ягоди – 14-о в Европа и 20-о в света, 25-о място в света при ябълките и др.
А къде сме днес?
Все още няма коментари