Преди 1990 г. консервната промишленост в България е сред водещите в Европа. Осеяните из страната комбинати, заводи и фабрики бълват големи количества продукция. Износът е гарантиран. Зад нас е огромният съветски пазар, за който страната ни изнася значителна част от продукцията на преработвателните предприятия. Плодови и зеленчукови консерви произвеждат над 40 комбината в България, които дават препитание на десетки хиляди работници. Дворовете им са били пълни със суровина, а работници почти винаги не са стигали. Чрез задължителните бригади хиляди ученици и студенти са давали своя принос в събирането и преработването на земеделската реколта, която няма край. А консервите, които са се продавали по нашенските магазините, са били толкова нищожна част от общото количество за износ, че се е случвало да се продават направо с етикети на руски. С края на СИВ обаче идва и залезът на огромна част от предприятията в сектора.
В края на 70-те са наричали комбинат „Марица“ гигант на консервната промишленост. Открит е в Пазарджик на 9 юли 1976 г. лично от Тодор Живков. За времето си е бил един от най-големите и най-модерните не само у нас, но и в цяла Европа. Строителството му е започнало през март 1975 г. и е приключило за 16 месеца.
Комбинатът е бил разположен на площ от 200 дка. Складовите помещения са били 36 дка, където се е съхранявала 50 000 тона готова продукция. Изградена е била и битова сграда с бани, мивки, кухня, столова за работниците, гардеробни, бар и малка детска градина.
Предвидено е било годишно да се произвеждат 75 000 тона продукция, от които 24 000 тона сокове, 16 000 тона компоти, 10 000 тона белени домати, 3000 тона зелен фасул (консерви), 6000 тона зрял фасул в доматен сок, 2000 тона белена маринова капия и др.
В тези години всеки стопанин на зеленчуков терен или на овощни площи е бил предварително обезпечен, че продукцията му ще бъде изкупена от комбината. По този начин заводът е изхранвал хиляди земеделски производители от региона. Тонове с домати в ремаркета пристигали само от студентските и ученическите бригади. Отделно комбинатът разполагал с хиляди декари площи с овошки, ягодови и малинови насаждения, които отивали за сладка, конфитюри, сокове и нектари. В цеховете му ежедневно са се трудели над 3500 човека, а по време на сезона заетоста се е увеличавала десетократно.
София 16°
Видин 21°
Враца 17°
Русе 20°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари