Вече сме в периода на коледните пости. Предлагаме ви три ястия, които са без месо, мляко, яйца и масло, но са засищащи, вкусни и лесни за приготвяне.
Пълнени чушки с праз

Съставки: 5-6 сурови червени или зелени чушки, 1 ч. ч. ориз, 1 стрък праз, 1 морков, 4-5 с. л. олио, 1 с. л. червен пипер, сол и черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне: Почистете чушките от семките. Нарежете праза и моркова на ситно. В тиган загрейте олиото и задушете праза и моркова. Добавете ориза и бъркайте, докато стане прозрачен. Свалете от огъня, добавете червения пипер, сол, черен пипер и малко магданоз. Напълнете чушките със сместа (не догоре, защото оризът набъбва). Наредете ги в тава. Налейте вода до средата на чушките и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около час, докато чушките омекнат и оризът се свари.
Картофени кюфтета

Съставки: 1 кг картофи, 1 глава лук, 3-4 с. л. брашно (или галета), щипка джоджен, щипка чубрица, сол и черен пипер, олио за пържене
Начин на приготвяне: Сварете картофите с кората. Обелете ги топли и ги намачкайте с преса за картофи или вилица. Настържете лука на ситно. Добавете лука, брашното, джоджена, чубрицата, сол и черен пипер към намачканите картофи. Омесете добре. Оформете малки кюфтета и ги сплескайте леко. Изпържете ги в загрято олио, докато станат златистокафяви от двете страни. Сервирайте топли с постна салата.
Ябълков сладкиш
Съставки: 3 големи ябълки, 1 ч. ч. брашно, 1 ч. ч. захар, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. сода за хляб, 4 с. л. олио, 1/2 ч. ч. вода или сок от ябълки, орехи или стафиди
Начин на приготвяне: Обелете и настържете ябълките на едро. Смесете настърганите ябълки с 1/2 чаша от захарта и канелата. В отделна купа смесете брашното, останалата захар, содата за хляб. Добавете олиото и водата (или сока) към сухата смес и разбъркайте добре до получаване на гладко тесто. В намазнена тавичка изсипете тестото. Отгоре разпределете равномерно сместа от ябълки. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, докато сладкишът стане златист. Оставете да изстине, преди да нарежете.

Все още няма коментари