Чесънът, почитан от векове като естествено лекарство и суперхрана, е главният герой в тези лесни и изкусителни рецепти. Известен със своите мощни имуностимулиращи и антибактериални свойства, той е и тайната на ароматни ястия, които доказват, че да се храните здравословно и вкусно е по-лесно от всякога.
Мадридска супа
Съставки: 750 мл телешки бульон, 200 г хляб, 6 скилидки чесън, 1 1/2 ч. л. сол, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. червен пипер, 1 с. л. оцет, 4 яйца, 2 с. л. нарязан пресен лук
Начин на приготвяне: Телешкият бульон се кипва, а хлябът се нарязва на тънки кубчета. Чесънът се нарязва на ситно и се пасира с 1/2 с. л. сол. В тиган се загрява зехтинът и в него се слага чесънът, но не се оставя да почернее. Хлябът се пържи до златисто, посипва се с пипер и се изважда от тигана. Кипва се 1 л вода, в която се добавят останалите сол и оцетът. Яйцата се разбиват в отделен съд и се прибавят постепенно към кипящата вода. За 3-4 минути те се втвърдяват. Парченцата хляб се поставят в горещ супник и се заливат с бульона. Готовите яйца се изваждат от водата, поставят се в супата и се посипват с пресния лук.
Чесново-зеленчуково ястие на фурна
Съставки: 2 моркова, 1 червена чушка, 1 тиквичка, 4-5 скилидки чесън, 3 с. л. олио, сол и черен пипер на вкус, малко сушен риган
Начин на приготвяне: Нарежете морковите, чушката и тиквичката на ивички или кубчета. Обелете и нарежете чесъна на тънки филийки. В купа смесете зеленчуците с олиото, солта, черния пипер и ригана. Разпределете в тава и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25-30 минути, докато зеленчуците омекнат. Сервирайте топло като основно или гарнитура.
Пастет
Съставки: 400 г червени чушки, 4 скилидки чесън, 4 ч. л. зехтин, 1 с. л. лимонов сок, сол на вкус, 200 г извара
Начин на приготвяне: Чушките се изпичат и се пасират с изварата, чесън, зехтина, лимоновия сок и солта. В този пастет могат да се добавят смлени орехови ядки. Може да се предложи като предястие или дип за топене, ако се направи малко по-рядък.

Все още няма коментари