Напълняването е сериозен проблем за жените, наближили или навлезли в критическата възраст. В този период се засилва тенденцията за складиране на излишни телесни мазнини в областта на корема и талията, ръцете, гърба, по-умерено по ханша и бедрата.
Специалистите казват, че на първо място трябва да се разберат причините за наддаването на теглото. Най-честата от тях е дисбалансът в производството на полови хормони, динамиката в нивата на естроген и прогестерон, която води до естествено забавяне на обменните процеси в тялото. Характерните за възрастта проблеми с емоционалното здраве и намаляването на социалната активност, обездвижването също са фактори за отключването на динамиката на теглото в посока наддаване.
В началото за намаляване на теглото и телесните мазнини е необходимо да се постигне добре преценен и умерен отрицателен енергиен баланс - приеманата от храната енергия (калориите) да е по-малка от изразходваната.
При желание и възможности се препоръчва увеличаване или поне поддържане на предходната двигателна активност, като особено се набляга на ходене - извън евентуалните професионални задължения, поне 1 час дневно с постижимо темпо. Добро въздействие имат и плуването, танците, аеробикате, каланетиката, кардиофитнесът и др. Много важно е осигуряването на пълноценен сън и почивка.
Препоръчва се честото хранене с умерени, но по-малки количества храна от тези, които са били обичайни в периода преди постепенното навлизане в менопаузата. Оптималното количество храна за един основен прием - закуска, обяд или вечеря, обикновено е 300-500 г. Добре е да има и междинни 1-2 хранения от по 200-300 г. За добра хидратация - течности: вода, чай, по 30-35 мл на кг телесно тегло. За кулинарната обработка водещо е да се избягва сгъстяването на ястия и супи с брашно, ястията да се приготвят с печене, варене и задушаване, а не с пържене и паниране. Друга препоръка е да се влагат много умерено сол и мазнина.
От значение е обезвреждането на скритата сол в сирене, маслини, туршии чрез обезсоляване във вода. Плодовете следва да се консумират само между храненията и да се избягват след вечеря. Подходящи са суровите растителни масла, ядките, бразилски орех, бадеми, лешници, умерено орехи, сусамовият тахан. Тези храни ще дадат на тялото достатъчно антиоксиданти и ще задоволят увеличените нужди от калций в менопаузата. Полезно е осигуряване на поне 400 г кисело мляко седмично. Както и включването на 50-60 г дневно на млечни продукти.
Как дамите след 50 да не пълнеят
Ходете пеш, гответе без брашно и яжте 400 грама мляко седмично
1 коментара