Тя има много общи елементи със средиземноморската, арабската и руската кухня. Богатият вкус на храната се дължи на свежестта и качеството на съставките, а не толкова на използването на подправки.
♦ Свинско месо с булгур и нахут
Необходими продукти: 1 кг свинско месо, 1 ч.ч. нахут, 2 ч.ч. булгур, 1/2 пакетче краве масло, червен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва и се сварява в подсолена вода. Нахутът се накисва от вечерта в 2 1/2 ч.ч. вода. След като месото се свари, се добавят накиснатият нахут и булгурът. Вари се, докато остане на мазнина, като от време на време се добавя малко вода, докато се сварят булгурът и нахутът. Ястието се залива с разтопеното масло, към което е добавен червеният пипер, и се сервира топло.
♦ Момини кълки
Необходими продукти: 1 кг кайма, 1 к.ч. ориз, 3 яйца, 1 глава лук, 1 ч.ч. прясно мляко, галета, смлян черен пипер, индийско орехче, сол, олио.
Начин на приготвяне: Каймата се смесва добре със студеното прясно мляко, настъргания лук, ориза, индийското орехче, черния пипер и солта. Получената смес се омесва добре и се оставя да престои в хладилник около 2 часа, след което отново се меси 10 мин. От каймата се правят 4-5 големи кюфтета, които се варят в подсолена вода около 10 мин. Изваждаме с решетъчна лъжица и оставяме да изстинат. Нарязват се на филии, потапят се в разбито яйце, после в галета и се пържат до златисто.
♦ Пълнени дюли с месо
Необходими продукти: 12-15 средно големи дюли, 250 г кайма, 1 яйце, 1/2 ч.ч. олио, 1 глава лук, 1/2 ч.л. канела, сол, 2-3 бучки захар.
Начин на приготвяне: Дюлите се измиват, отрязва се горната им част и се издълбават. Каймата и ситно нарязаният лук се задушават в сгорещено олио, като от време на време се добавя малко вода, канелата и солта. Дюлите се напълват с получената смес, затварят се отгоре с капачетата и се заливат с бульон или вода, в която са разтворени бучките захар. Варят се на слаб огън, докато останат с много малко сос. Към соса се прибавя разбитият жълтък.
Все още няма коментари