Пилешко със зеленчуци в сладко-кисел сос
Необходими продукти: Един пакет пилешки гърди, 1 морков, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 1 червена и 1 зелена чушка, 1 малка тиквичка, 1 с.л. мед, 2 с.л. соев сос, 1/2 лимон, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 1/2 ч.л. черен пипер и куркума, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Подгответе предварително всички зеленчуци. Нарежете на шайби лука и го отделете така, че да останат лучени кръгчета. Към тях добавете нарязания на ситно чесън. Вземете картофобелачка и с нея нарежете на лентички моркова, само външната част на тиквичката (без семките) и чушката. Така зеленчуците стават на дълги и тънки като паста лентички. Нарежете пилешките филета на дълги ленти. Така ще ги сготвите по-бързо. Оваляйте ги в брашно и ги запържете в силно загрятото олио, в което предварително сте добавили черния пипер и куркумата. След 4-5 мин. добавете към тях соевия сос, меда и нарязания на шайби половин лимон. Разбъркваме ги, за да се карамелизират. След 2-3 мин. добавяме всички зеленчуци и с тях готвим не повече от 4-5 мин., за да останат хрупкави. Ако не е достатъчно солено от соеви сос, добавете сол и още черен пипер на вкус.
Варена на пара риба с джинджифил и зелен лук
Необходими продукти: 1 цяла риба (кефал, костур или пъстърва), около 700 г, изчистена, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. сусамово олио, 2-3 стръка зелен лук, разрязани на две по дължина, 2 с.л. светъл соев сос, 2 с.л. китайско оризово вино (или сухо шери), 1 с.л. настърган пресен джинджифил, 2 с.л. олио, ситно нарязан зелен лук за гарниране
Начин на приготвяне: С остър нож направете дълбоки напречни нарези от двете страни на рибата на около 2-3 см разстояние един от друг. Намажете отвън и отвътре рибата със сол и сусамово олио. На дъното на огнеупорна чиния поставете зеления лук, отгоре поставете рибата. Смесете соевия сос, оризовото вино и настъргания джинджифил и полейте с тази смес рибата. Поставете чинията в стимер (уред за варене на пара) и варете на силен огън 12-15 минути. Извадете чинията от стимера, посипете със ситно нарязан зелен лук. Загрейте силно олиото и залейте с него рибата. Сервирайте веднага.
Зеленчуци по китайски
Необходими продукти: Няколко листа или сърцето на китайско зеле, 1 стрък праз, 1-2 моркова, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 100 г малки печурки, 2 с. л. олио, 1-2 с. л. соев сос, 2-3 капки сос “табаско”, 1 с. л. сусамово семе.
Начин на приготвяне: Изчистете и измийте зеленчуците. Нарежете морковите, китайското зеле, праза и чушките на тънки ленти. Обелете печурките, отрежете около 1 мм от пънчето и ги разрежете на четири. Изсипете мазнината в загретия тиган и запържете морковите за 1 минута. Добавете праза за 1-2 минути, докато си смени цвета, прибавете чушките, соевия сос и още малко мазнина. Разбъркайте леко сместа и прибавете гъбите и китайското зеле. Поръсете със сусама и сипете соев сос и лютив сос по вкус.
Ориз с гъби и маслини
Необходими продукти: 1 ч.ч. дългозърнест ориз, 2 моркова, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 100 г гъби печурки, 100 г маслини, 50 мл светла бира, растителна мазнина, вегета, къри, черен пипер, соев сос, магданоз, копър.
Начин на приготвяне: Оризът се измива и се сварява в подсолена вода, след което се изплаква със студена вода и се отцежда. В голям тефлонов тиган се загрява мазнина, колкото да покрие дъното. Запържват се първо лукът (на тънки полумесеци) и морковите (на пръчици) за 1-2 минути. Прибавят се чесънът (на пръчици), гъбите (на тънки филийки), пържи се още 2 минути при непрекъснато разбъркване. Сипва се бирата, соевият сос и сухите подправки и маслините (обезкостени и нарязани). Когато течността изври и зеленчуците омекнат, се слага оризът и зелените подправки (ситно нарязани). Разбърква се няколко минути, докато се овкуси оризът, и се отстранява от котлона.
Все още няма коментари