Свинско пушено филе с кока-кола
Необходими продукти: около 2 - 3 кг свинско филе, пушено, от гърба, цяло, ненарязано, 300 мл кока-кола, 1-2 с. л. горчица, 1 кафена чаша тъмна захар, 1-2 с. л. кетчуп.
Начин на приготвяне: Месото, заедно с кожата, се измива и подсушава. След това с остър нож се правят разрези върху кожата, но не дълбоки. Поставя се в дълбок съд и се вари. След като е готово, се вади и поставя в тавичка. Залива се с кока-колата, в която предварително са прибавени всички продукти. Запича се в силна фурна, докато глазурата получи приятен розов цвят.
Гарнитура: 1 кг картофи (неголеми), обелени и сварени, още докато са топли, се пускат в карамел, приготвен от 1 водна чаша захар, и се овалват много добре. Ястието може да се поднесе и с гъбен сос.
Печена пуйка с кестени
Необходими продукти: 1 пуйка, 500 г кайма, 1 пакетче (125 г) краве масло, 100 г ориз, 150 г сушени сини сливи, предварително накиснати за около 1 час във вода, 1 голяма кисела ябълка, обелена и нарязана на кубчета, 1 глава лук, нарязана на ситно, 200 г кестени, опечени, обелени и нарязани на ситно, 100 мл олио, 1 с. л. ситно нарязана мащерка, 1 с. л. чубрица, 1 дафинов лист, 10-15 зърна черен пипер, 3 с. л. брашно, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Почистете, измийте и отцедете пуйката. Натрийте я с брашно от вътрешната страна. Измийте я отново и я намажете със сол, смлян черен пипер и стрита чубрица. Задушете в олио ситно нарязания лук заедно с каймата и почистения и измит ориз. Нарежете на ситно сините сливи и ги добавете към сместа. Залейте с 1 ч. ч. вода, добавете черен пипер и сол, дафинов лист и мащерката. Варете на умерен огън десетина минути. Прибавете опечените и обелени кестени и нарязаната на ситно ябълка. Разбъркайте добре, напълнете пуйката с тази смес и я зашийте.
Поставете в намазана с олио тавичка, облейте с предварително разтопеното краве масло и печете на умерен огън. За да сте сигурни, че пуйката е опечена, бучнете с дървена клечка в свивката между бута и тялото. Ако изтече бистър месен сок, пуйката е готова.
Джамбалая
Необходими продукти: 250-300 г кралски скариди или техен заместител, но от по-едрите, 300-400 г крехко телешко, 2х440 г бурканчета сос Провансал или подобен вариант на лютив сос, но задължително на Ънкъл Бенс, 1 кутия ориз също на Ънкъл Бенс, 1-2 ч. л. масло, нелютиво къри на вкус за ориза, сол и бял пипер.
Начин на приготвяне: Първо сварете ориза и прибавете подправките към него. Оставете го на топло, докато приготвите останалата част. След това нарежете телешкото на хапки с големината на малки орехчета, така че да са близко до големината на скаридите. Запържете го в нагорещен тиган заедно с маслото и го задушавайте, но внимателно, така че да остане сочно и крехко. След това прибавете скаридите, които стават много бързо. Изсипете към тях готовия сос от двете бурканчета Ънкъл Бенс само да се затопли, но без да го варите.
Поднесете джамбалаята в добре затоплена чиния по следния начин. За всяка порция в средата на чинията първо поставете ориза във формата на малка детска пясъчна кофичка. Около него разпределете добре соса пропорционално със скаридите и телешките хапки.
Все още няма коментари