Ряпата е сред есенните дарове на природата, но у нас е прието да присъства на трапезата по-скоро под формата на свежа салата в комбинация с моркови или цвекло. Всъщност тя е кореноплоден зеленчук, който търпи и термична обработка, след която не губи вкусовите си качества, а тъкмо обратното. В азиатската кухня ряпата е основна съставка за почти всяко блюдо, защото има рядко срещани биоактивни вещества, които друг зеленчук не може да ни предложи.
Кюфтенца
ПРОДУКТИ: 600 г картофи (стари), 1 голяма черна ряпа (300 г), 2 глави лук, 3 яйца, 50 мл зехтин, 4 стръка мащерка, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват и се варят в подсолена вода до полуготовност – трябва да останат твърди. Охлаждат се. Лукът се реже на полумесеци, посолява се и се запържва в 20 мл зехтин, докато стане карамелен. Картофите се настъргват на едро ренде, ряпата се обелва и също се настъргва. Смесват се с лука, яйцата, листенцата мащерка, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се добре. В тиган с незалепващо покритие се загрява останалият зехтин. От сместа се оформят сплескани кюфтета и се пържат от двете страни до готовност.
Печена
ПРОДУКТИ: 600 г бяла ряпа, 50 мл зехтин, 40 мл бял балсамов оцет, 4 стръка мащерка, 2 с. л. лимонов сок, 2 с. л. мед, 1 ч. л. бял синап, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ряпата се почиства и се реже на лодки.
Подправя се със счукания синап, накълцаната мащерка, балсамовия оцет, меда, сока от лимон, зехтина, сол и черен пипер на вкус. Пече се около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Бяла супа
ПРОДУКТИ: 400 г глава целина, 300 г пащърнак, 500 г ряпа (бяла, черна и червена), бялата част от 1 стрък праз, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, кората от 1 лимон, 4 с. л. зехтин (+ за намазване), 2 с. л. бял балсамов оцет, 2 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 1 с. л. мед, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Целината, ряпата, пащърнакът, лукът и празът се обелват, нарязват се на едро и се заливат със зехтина, предварително смесен с меда и оцета. Добавят се наситненият чесън, мащерката и дафиновият лист и се посолява. Сипват се в тава с незалепващо покритие и се пекат 30-40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Щом започнат да се карамелизират, се изваждат и дафиновият лист се отстранява.Зеленчуците се сипват в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Добавя се настърганата лимонова кора. Кипва се и се пасира. Разрежда се с още вода до постигане на желаната консистенция, разбърква се, прецежда се и се посолява.
С пиле
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 3 стръка праз, 1 глава бяла ряпа, 2 големи моркова, 2 глави лук, 3 големи картофа, 4 скилидки чесън, 3 стръка мащерка, 1 ч. ч. пилешки бульон, 50 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус. За намазване на пилето: 30 г краве масло, 3 стръка мащерка, 1 скилидка чесън, 1/2 ч. л. пипер меланж на зърна, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът и лукът се нарязват на едро, морковите – на кръгчета, картофите и ряпата – на големи кубчета. Запържват се в сгорещения зехтин заедно с целите скилидки чесън. Овкусява се със сол и черен пипер. За сместа за намазване в купа се смесват листенцата мащерка, чесънът, стрит със сол на паста, счуканият пипер меланж и маслото, размекнато на стайна температура. Пилето се намазва хубаво отвън и отвътре. Слага се върху зеленчуците в тава за печене, налива се бульонът, прибавят се и целите стръкчета мащерка. Първоначално се пече в загрята на 240 градуса фурна за около 20 минути, след това на 190 градуса за още 40 минути.
Все още няма коментари