Повечето хора обичат хапките независимо от вида им, но предпочитат да си ги поръчват в заведения или да си купуват полуфабрикати от супермаркета, които са дълбоко замразени и с неясен състав, защото смятат, че приготвянето им у дома е трудоемко. Всъщност е съвсем лесно и бързо и е идеален вариант да направите вкусна вечеря с минимум продукти и за малко време.
Пилешки
ПРОДУКТИ: 2-3 пилешки филета, 1 ч. ч. брашно, 2-3 яйца, 3 с. л. корнфлейкс (натрошен), 6-7 с. л. галета, олио, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нарежете пилешкото месо на по-едри парчета. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер. Загрейте олио в тиган и разбийте яйцата. Смесете галетата и натрошения корнфлейкс. Всяко парче месо се овалва в брашно и се потапя в разбитите яйца. След това се овалва в сместа от галета и корнфлейкс. Пилешките хапки се пържат от двете страни до златисто и се отцеждат от излишната мазнина върху решетка, с кухненска хартия отдолу.
Шопски
ПРОДУКТИ: 1 пакет точени кори, 250 г сирене, 80 г краве масло, 2 яйца, 1 люта чушка.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Корите се навиват на руло и се нарязват. Получилите се малки рулца се подреждат в намаслена тава. В купа се разбиват яйцата, добавят се натрошеното сирене и нарязаната на ситно чушка, разбърква се добре. Плънката се разпределя върху рулцата, отгоре се залива с разтопеното горещо масло. Пече се 15 минути на горен реотан в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Хрупкави сиренца
ПРОДУКТИ: 100 г бекон, 100 г сирене „Фета“, 50 г топено сирене, 2 яйца, 150 г брашно, 150 г галета, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Беконът и сиренето „Фета“ се режат на кубчета. Сипват се в купа и към тях се добавят намачканото или накъсано на парченца топено сирене и яйцата. Сместа се разбърква и към нея се прибавят 1 с. л. брашно и 2 ч. л. галета. След като пак се разбърка, се правят топчета (хапки), които се овалват в предварително смесените брашно и галета. Хапките се пържат около 5 минути в силно загрято олио. Изваждат се върху чиния със салфетка или кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Бирени кашкавалчета
ПРОДУКТИ: 1 кг кашкавал, 580 г брашно, 3 яйца, 500 мл бира, 200 мл газирана вода, червен пипер за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Жълтъците и белтъците се отделят в абсолютно сухи съдове. В жълтъците се наливат 400 мл от бирата, 200 мл газирана вода, половината брашно. Разбива се с миксер, добавя се останалото брашно и се разбива до получаване на хомогенна смес. В белтъците се наливат останалите 100 мл бира. Разбиват се на плътен сняг и внимателно, с ръка се смесват с жълтъците. Кашкавалът трябва да е много студен, почти замръзнал. Нарязва се на малки правоъгълници, поръсва се с червен пипер. Едно по едно кашкавалчетата се потопяват в тестото, като се хващат за ръбчетата, така че да се облеят целите. Веднага след това се пускат в нагорещен до температура 170 градуса фритюрник. Пържат се 3-4 минути.
Все още няма коментари