Пазарите изобилстват от ягоди и цените им вече са достъпни. Сами по себе си те са чудесен десерт, но и са отлична основа за сладки кулинарни шедьоври. Ягодите се съчетават добре както с различни продукти на млечна основа, така и с теста. Ягодите предлагат удивителните 129% от дневната стойност витамин С, известен боец на инфекции, но също така те са пълни с манган и фолиева киселина.
Брюле
ПРОДУКТИ: 500 мл животинска сметана, 160 г захар, 6 жълтъка, 200 г ягоди, 1 шушулка ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сметаната и захарта се загряват в касерола. Пуска се разполовената шушулка ванилия заедно със семенцата. Щом сметаната кипне и захарта се разтвори, съдът се дърпа от котлона и шушулката ванилия се отстранява. Жълтъците се разбъркват. Постепенно, при постоянно разбъркване, към тях се налива горещата сметана. Ягодите се режат на филийки и се разпределят на дъното на 6 купички за брюле. Налива се сметановата смес. Фурната се загрява на 160 градуса с вентилатор. Купичките се подреждат в тава, която се слага във фурната, в нея се налива гореща вода и кремът се пече на водна баня за около 30 минути. Оставя се да се охлади до стайна температура и се прибира в хладилник за около 4 часа.
Бърз крем
ПРОДУКТИ: 400 г цедено кисело мляко, 200 г сирене „Рикота“, 200 г подсладено кондензирано мляко, 200 г ягоди, 100 г ореховки, 50 г захар, 10 г ванилова захар, 30 мл ликьор, кората на един портокал.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ягодите се почистват и се режат на четири по дължина. Поръсват се със захарта и ликьора и се оставят да се мариноват за 2-3 часа. Киселото мляко се разбърква с рикотата, кондензираното мляко, настърганата портокалова кора и ваниловата захар.
Кремът се разпределя в чаши, отгоре се поръсват плодовете и натрошените ореховки.
Реване
ПРОДУКТИ: 150 г ягоди, 180 г захар, 150 г брашно, 50 г краве масло, 10 г ванилова захар, 5 яйца, 10 г бакпулвер. За сиропа: 220 г захар, 200 г ягоди, 1 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг с половината захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар и ваниловата захар. Смесват се и се разбъркват внимателно. Към тях през цедка се сипват брашното и бакпулверът и внимателно се разбърква. Правоъгълна тава се маже с разтопено масло. Слагат се нарязаните на кубчета ягоди, а върху тях се разпределя тестото. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 20 минути. В касерола се загряват захарта и 300 мл вода. Ягодите се пасират, прецеждат се и се наливат в касеролата. Готви се, докато се получи сироп, междувременно се отпенва. Накрая се добавя лимоновият сок. Реването се дупчи с шиш и се залива с топлия сироп. Оставя се в хладилник за 2-3 часа.
Кейк
ПРОДУКТИ: 150 г меко краве масло, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. л. ванилия, 1 щипка сол, 4 яйца, 1 ч. ч. гъсто кисело мляко, 2 ч. ч. брашно, 4 ч. л. бакпулвер, 350 г ягоди, 2 с. л. царевично нишесте за овалване на плодовете, 3-4 с. л. филирани бадеми.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се слагат мекото масло, захарта, ванилията и щипката сол. Разбъркват се с миксер до пухкав крем. Едно по едно се добавят яйцата. Добавя се киселото мляко и се разбърква с миксер. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа. Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява на 170 градуса. На дъното на тавата се слага половината смес. Ягодите се овалват с нишесте и се разпределят отгоре. После се сипва и другата половина от сместа. Посипва се с филирани бадеми и се пече 50 минути.
София 2°
Видин 3°
Враца 1°
Русе 2°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари