Тиквата е сред най-ценните есенни дарове. В българските кулинарни традиции тя се поднася като десерт най-вече печена или под формата на тиквеник. Истината е, че си подхожда с почти всякакви продукти и от нея могат да се приготвят невероятни и разнообразни сладкиши. Тиквата е богата на фибри, витамини А, В, С и Е и като бонус, колкото и да прекалявате с нея, няма да се отрази на фигурата ви, защото е нискокалорична.
Бисквитена торта
ПРОДУКТИ: 2 пакета обикновени бисквити (общо 400 г), 800 г тиква, 500 г сирене „Маскарпоне“, 300 г течен шоколад, 200 г захар, 250 мл животинска сметана, 200 мл студено еспресо, 50 мл бренди, 1 ч. л. канела, 1 ванилия, орехи за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се почиства и се реже на кубчета. Слага се в тава и се поръсва с 50 г от захарта. Пече се около 40 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се и се пюрира. Сметаната се разбива добре с останалата захар. Маскарпонето се разбърква леко и се смесва с разбитата сметана и с ванилията. Кафето се разбърква с брендито и канелата. В тава се редят потопени в сместа с кафе бисквити, сметанов крем, шоколад и пюре от тиква. Тортата се реди по този начин, докато свършат продуктите. Завършва се с крем от сметана и маскарпоне. Оставя се за 6 часа в хладилник. Поднася се поръсена с орехи.
Курабийки
ПРОДУКТИ: 150 г тиква (сварена или печена), 150 г кафява захар, 130 г брашно, 100 г овесени ядки, 60 г стафиди, 50 мл олио, 3-4 зърна бахар, 1 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. канела, 1/2 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сварената тиква се пюрира. Брашното се смесва с овесените ядки, канелата, бакпулвера, стрития бахар и солта. Олиото се разбива със захарта и тиквата. Течната смес се сипва при сухите съставки. Разбърква се. Добавят се стафидите и отново се разбърква. С лъжица се гребва от тестото и в тава с незалепващо покритие се оформят сладки. Пекат се 15-20 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор.
Пай
ПРОДУКТИ: 1,2 кг тиква (кестенка), 200 г подсладено кондензирано мляко, 6 листа точени кори (не фини), 60 г краве масло, 60 г захар, 3 яйца, 1 с. л. царевично нишесте, 1 ч. л. сух джинджифил, 1 ч. л. канела, 1 щипка индийско орехче.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се реже на големи парчета, почиства се от семките, слага се в тава, покрита с пергаментова хартия, и се поръсва с 30 г от захарта. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 1 час. След това се пюрира.
Добавят се кондензираното мляко и половината от ароматните подправки – канелата, джинджифилът и индийското орехче. Сипва се и нишестето и се разбива. В сместа се чукват яйцата и отново се разбива за кратко. Фурната заедно с тавата се загрява на 200 градуса без вентилатор. Останалите подправки и захар се смесват. Маслото се разтопява.
Корите се режат на квадрати, които трябва леко да излизат от формата. Мажат се с маслото и се поръсват с овкусената с подправки захар. Подреждат се една върху друга така, че да се получи нещо като звезда. Прехвърлят се във форма за тарт с подвижно дъно (с диаметър 23 см). Изсипва се тиквено пюре и формата се поставя върху тавата във фурната. Пече се 10 минути. След това градусите се намаляват на 180 и се пече още 30 минути. Преди да се нареже, се оставя да се охлади, поне за 20 минути.
Крем карамел
ПРОДУКТИ: 500 г тиква, 600 мл прясно мляко, 4 яйца, 300 г захар, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч. л. канела.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се обелва, нарязва се и се сварява. След това се отцежда от водата и се пасира. Половината от захарта се карамелизира в тиганче (без да загаря) и с нея се облива дъното на формички за крем карамел. Яйцата се разбиват с останалата захар, прясното мляко, ванилията и канелата. Към тях се добавя пюрираната тиква. Сместа се излива върху карамелизираната захар. Формичките се поставят в тава, в която се налива вода, така че да достига до половината от стената на формичките. Кремът се пече в предварително загрята до температура 160 градуса фурна около 60-90 минути. След като се охлади, се обръща в чиния, в която са сложени обелени резени портокал, и се сервира.
Все още няма коментари