Скумрията освен прекрасния си вкус има и много полезни за човешкия организъм свойства. В химическия състав на скумрията има много белтъчини и мазнини, като те са повече в рибата, уловена през зимата в по-северните райони. Скумрията е нискокалорична риба. За да получим дневната дажба калории, трябва да изядем около 700 грама риба, но не бива да забравяме за мазнините в нея. Ценни съставки на скумрията са и минералните вещества. Тя съдържа калий, фосфор, флуор, сяра, цинк, хлор, натрий. Това са микроелементи с огромна полза. Голямото ѝ предимство е, че е сравнително достъпна като цена и се приготвя лесно, по всякакви начини.
В пергамент
ПРОДУКТИ: 2 скумрии, 200 г едри печурки, 3 домата, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 100 г зелени маслини без костилки, 50 мл зехтин, 1 връзка магданоз, 1/4 ч. л. чили на прах, 1/2 ч. л. захар, сол и черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се филетира и се отстраняват коремните костици. Доматите се цепват на кръстчета в долната част, пускат във вряща вода за 10 секунди и след това се потапят в студена вода с лед. Обелват се и се наситняват. Печурките се обелват и се нарязват на тънко заедно с пънчетата. Лукът се нарязва на жулиен. Пържат се заедно в загретия зехтин. Щом омекнат, се добавят чилито, наситненият чесън, маслините, нарязани на шайби, накълцаните без люспата домати. Овкусява се със сол, черен пипер и захарта. Сосът се оставя на огъня, докато се сгъсти. Накрая се поръсва наситненият магданоз. Сосът се разпределя върху два листа пергаментова хартия и отгоре се слагат филетата риба. Завиват се стегнати пакетчета, които се поставят в тава. Пекат се за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
На грил тиган
ПРОДУКТИ: 4 средно големи скумрии (почистени), 2 скилидки чесън, 2 стръка мащерка, 6 с. л. зехтин, 1 щипка сух риган, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се разрязва откъм корема и се разтваря като пеперуда. С помощта на малък нож внимателно се отстранява гръбначната кост, а след това се махат и по-малките костици. Чесънът се наситнява и се смесва с накълцаната мащерка, ригана и зехтина.
Рибата се намазва със сместа и се оставя да престои 2 часа. След това се пече на грил тиган, като първо се слага от страната с кожата. Посолява се на вкус и се сервира.
„Ропотамо“
ПРОДУКТИ: 1,7 кг скумрия, 150 г кромид лук, 200 г моркови, 800 г домати консерва, 20 г захар (или 50 г мед), 50 мл олио, 1 кг боб (сварен), 700 г сварен грах, 600 г кисели краставички, 5 г червен пипер, 3 г чубрица, 3 г риган, 1-2 дафинови листа, сол и черен пипер на вкус, брашно за овалване на рибата.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Скумрията се почиства и се нарязва на порционни парчета. Осолява се и се оставя настрана. Лукът се наситнява. Морковите се нарязват на кръгчета. Зеленчуците се сотират в загрятото олио. Добавят се доматите и захарта, разбърква се и сместа се оставя да ври за десетина минути. В подходяща тава се смесват грахът, бобът, нарязаните кисели краставички, подправките и сотираните зеленчуци. Всяко парче риба се овалва в брашно и се подрежда върху сместа. Ястието се пече до готовност в загрята на 200 градуса фурна.
Пържена със зеленчуци
ПРОДУКТИ: 1 скумрия, 2 червени чушки, 6 скилидки чесън, 2 моркова, 1 глава лук, 1 шепа маслини, 20 г копър, 1 лимон, 1 грейпфрут, 50 мл олио, 50 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изчистваме рибата и я разрязваме на две по дължина. Овкусяваме филетата със сол и черен пипер и ги оставяме в хладилник за около половин час, завити в прозрачно фолио. Нарязваме чушките и чесъна на шайби, а морковите – на дълги ленти. Лукът се нарязва на дребно. Рибните филета се изпържват в загрят и намазнен тиган. Слагат се в чинии. Зеленчуците се запържват до златисто, но без да прегарят. Добавят се маслините. Рибните филета се заливат със зехтина и изцедения сок от грейпфрута и лимона. Сервират се, гарнирани със зеленчуците, и се поръсват с малко сол и наситнен копър.