Рецепти за цър-пър на скара
1 коментара
Всичко е по-вкусно, когато е приготвено на скара или грил. Обикновено сме свикнали да я използваме предимно за пържоли, но някои зеленчуци, както и по-нетипични видове месни продукти също се получават страхотни и ухаят божествено. Голямо предимство на скарата е, че развива по-голяма температура от фурната, пече по-бързо и може да се ползва на открито.
Дроб с билки
ПРОДУКТИ: 1,2 кг телешки дроб, 50 мл зехтин, 2 с. л. балсамов оцет. За маринатата: 500 мл прясно мляко, 2 скилидки чесън, 2 стръка салвия, 2 стръка мащерка, 1 с. л. пипер меланж.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Дробът се почиства от жилите и се нарязва на големи и тънки филийки (като малки шницели). Слага се в купа със счуканите чесън и пипер, наситнените салвия и мащерка и млякото. Оставя се да се маринова за 2-3 часа (най-добре за 24 часа). След това се отцежда и се подсушава. Скарата се намазва със зехтина и дробът се пече от двете страни за около 5 минути от всяка страна. Малко преди да е готов, се намазва с балсамовия оцет и се запича за кратко (20-30 секунди от всяка страна). Дробът се поднася, намазан с масло.
Нашенски кюфтета
ПРОДУКТИ: 600 г свинско мляно месо (от гърдите), 400 г телешко мляно месо (от врата), 100 мл вода, 3-4 стръка пресен лук, 1/2 връзка магданоз, 1 щипка чубрица, 5 г черен пипер, 20 г сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Магданозът и лукът се нарязват на ситно и се омесват с останалите продукти, без водата. Тя се добавя постепенно, като се размесва (на 1 кг месо – 100 мл вода). Каймата се оставя да престои една нощ в хладилник, да узрее. После се размесва отново и се оставя за още 2-3 часа. Оформят се кюфтета с мокри ръце и се пекат на скара.
Картофки на шиш
ПРОДУКТИ: 1,2 кг малки картофи, сланина за намазване на скарата, 1 с. л. бял синап, 1 с. л. черен синап, 1 стрък розмарин, 2 скилидки чесън, 1 ч. л. кориандър, 4 стръка мащерка, сокът от 1 лимон, 1 щипка чили, 80 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Двата вида синап се счукват леко в хаванче. Към тях се прибавят накълцаните розмарин и мащерка. Сипват се чилито и корандърът, сол и черен пипер. Наливат се зехтинът и лимоновият сок и се слага стритият на паста с малко сол чесън. Картофите се обелват, разполовяват се и се сваряват, като се внимава да не се разкашкат, след което се охлаждат и се нанизват на шишове. Намазват се с ароматната смес. Готвят се на умерено загрята скара, като периодично се обръщат и се мажат със сместа.
Крилца
ПРОДУКТИ: 1 кг пилешки крилца, 6 с. л. олио, 1 ч. л. червен лют пипер (едро смлян), 1/2 ч. л. сол, 1 ч. л. черен пипер, 1 1/2 ч. л. риган (чубрица).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маринатата се приготвя, като продуктите, предназначени за нея, се смесват. Почистените крилца се мариноват един ден преди изпичането на скара. Маринованите крилца се нанизват на шиш и се пекат на скара.