Най-нежният вид лук, кралят на гурме ястията, фаворитът на здравословното хранене и незаменимият спътник на много ястия – любимият праз, е зеленчук, който не бива да пренебрегвате. Благодарение на високото съдържание на алицин празът помага на организма да се бори с инфекциите. Празът е един от най-силно витаминозните листни и стволови зеленчуци, който не губи голяма част от ценните си съставки при термична обработка.
Кремсупа
ПРОДУКТИ: 500 г картофи, 4 стръка праз, 1,4 л зеленчуков бульон, 100 мл животинска сметана, 1/3 връзка магданоз, кората от 1 лимон, 2 с. л. олио, заквасена сметана за поднасяне, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Празът се почиства и се наситнява. Зеленчуците се запържват в олиото, до златисто. Налива се бульонът и супата се готви 30-40 минути на слаб огън, докато картофите омекнат. Овкусява се със сол и черен пипер и се пасира. Налива се сметаната, добавя се и настърганата лимонова кора и се оставя да кипне. Поднася се със заквасена сметана и наситнен магданоз.
Огретен
ПРОДУКТИ: 8 стръка праз, 600 мл прясно мляко, 2 с. л. брашно, 2 с. л. краве масло, 1 с. л. горчица, 1 щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус, краве масло за намазване, 2 филии хляб, 1 с. л. зехтин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът се почиства и се нарязва на парчета с дължина от около 10 см. Готви се на пара, докато омекне, изважда и се реже на по-дребно. Брашното се запържва в маслото до златисто. Малко по малко се налива топлото прясно мляко и се бърка, докато се получи гъст сос. Прибавя се горчицата, овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче, разбърква се и се дърпа от огъня. Хлябът се смила в блендер и се смесва със зехтина. Тава за печене се маже с разтопено масло. В нея се слага празът, залива се със соса и се поръсва с трохите. Ястието се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност – 25 минути.
Кюфтета
ПРОДУКТИ: 800 г праз, 600 г картофи, 150 г кашкавал, 70 г брашно, 50 г краве масло, 150 мл бяло вино, 2 яйца, 1/2 връзка магданоз, 4 с. л. галета, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът се реже на кръгчета, посолява се и се задушава в маслото и виното под капак, докато омекне добре. След това се отцежда. Необелените картофи се сваряват до готовонст. Охлаждат се, обелват се и се настъргват. Кашкавалът се настъргва, магданозът се наситнява. Картофите, празът, кашкавалът, магданозът и яйцата се разбъркват добре, овкусяват се със сол и черен пипер. Добавя се галетата и отново се разбърква. От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се пържат от двете страни в загрято олио до готовност.
Ориз на фурна
ПРОДУКТИ: 350 г ориз, 200 г едър боб, 200 г маслини (без костилки), 8 стръка праз (бялата част), 8 сушени червени чушки, 4 скилидки чесън, 2 стръка мащерка, 1 л зеленчуков бульон, 80 мл олио, 2 с. л. доматен концентрат, 1 ч. л. сух риган, 1 ч. л. кимион, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се накисва за една нощ. След това се отцежда, залива се с чиста вода и се кипва. Отново се отцежда, залива се с вода и се сварява до готовност. Чушките се накисват в топла вода. След като омекнат, се нарязват на ситно, а водата от накисването се запазва. Празът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото. Добавят се чушките и доматеният концентрат. Разбърква се и се прибавят отцеденият боб и оризът. Овкусява се с кимиона, ригана, наситнената мащерка, сол и черен пипер. Наливат се бульонът и 200 мл от водата на чушките. Пускат се и нарязаните на дебели шайби маслини. Разбърква се и се прехвърля в тава. Пече се 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Все още няма коментари