Вcякa гoдинa нa 15 нoeмври cтaртирaт Кoлeднитe пocти. Тe прoдължaвaт дo Рождество Христово (включитeлнo и Бъдни вeчeр). Aкo cмe нaиcтинa cтриктни в cпaзвaнeтo им, нaкрaя нa пocтa щe уceтим кaк тялoтo ни e мнoгo пo-здрaвo, умът прeчиcтeн и cмe изпълнeни c eнeргия. Проблемът на постенето е малкото разнообразие от хранителни продукти, но комбинирани идейно, можем да разнообразим трапезата си отлично и да продължим да приготвяме постните рецепти и след приключването на пречистването.
Яхния от леща
ПРОДУКТИ: 200 г червена леща, 3 големи моркова, 4 домата, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 голяма червена люта чушка, 1,5 л зеленчуков бульон, 50 мл зехтин, 2 с. л. доматен концентрат, 1 ч. л. къри на прах, 1 ч. л. кимион, сол на вкус, магданоз за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се попарват, обелват се и се режат на кубчета. Морковите се обелват и се нарязват на кубчета. Лукът, чесънът и чушката се наситняват и се запържват в сгорещения зехтин. Поръсват се с кимиона и кърито, добавя се доматеният концентрат, разбърква се и се пържи за кратко. Сипват се доматите, лещата и морковите, налива се бульонът, посолява се и супата се вари, докато всички продукти омекнат добре. Половината от яхнията се пасира и се разбърква с останалата част. Поднася се с наситнен магданоз.
Чомлек
ПРОДУКТИ: 5 картофа, 1 стрък пресен лук, 1 к. ч. червено вино, 1/2 ч. л. черен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч. л. червен пипер, 1 с. л. брашно, 1 глава чесън, 100 г маслини, 4 домата, 1 к. ч. олио, 2 големи глави лук, 1 кг арпаджик, сол и чубрица на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в сгорещеното олио до златисто. Прибавят се доматите, обелени и настъргани на едро ренде, заедно с предварително обеления арпаджик, нарязаните на ситно скилидки чесън, нарязаните на кубчета картофи, маслините, червения, черния пипер и дафиновия лист. Налива се вода, колкото да ги покрие, след това се сипва виното, посолява се и се прибавя стрита чубрица. Ястието се задушава на слаб огън. Когато лукчетата омекнат, се прибавя брашното, предварително препечено на сух тиган и размито с 1 к. ч. хладка вода. Ястието се задушава още десетина минути и се сервира, гарнирано с нарязания на ситно пресен лук.
Бобени кюфтенца
ПРОДУКТИ: 250 г белен бял боб, 3 малки моркова, 2 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук, 4 стръка мащерка, 3 филии хляб (100 г), 1 и 1/2 ч. л. кимион, 2 с. л. зехтин + за намазване, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се залива с вода, добавят се 2 стръка от мащерката и се готви 45 минути или докато се разкашка. Морковите се обелват, настъргват се на едро ренде и се запържват в зехтина, докато омекнат. Добавя се наситненият пресен лук и се запържва за кратко. Бобът се отцежда и мащерката се отстранява. Хлябът се смила в блендер. Запържените зеленчуци, скилидките чесън, хлябът, кимионът и листенцата от останалата мащерка се добавят към пюрето от боб, разбърква се добре и се подправя със сол и черен пипер. Оформят се сплескани големи кюфтета и се слагат в тава, върху намазана със зехтин пергаментова хартия. Кюфтетата също се поливат с малко зехтин и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност – около 15 минути.
Пица калцоне
ПРОДУКТИ: 300 г брашно, 130 мл топла вода, 50 мл зехтин, 1 щипка сол, 1 ч. л. риган, 2 ч. л. суха мая, 1 ч. л. захар, зехтин за намазване. За плънката: 30 мл зехтин, 2 връзки пресен лук, 200 г домати на кубчета (от консерва), 200 г маслини (без костилки), 1 щипка сухо чили, 1 щипка риган.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря със захарта в част от водата и се оставя да шупне. Брашното се смесва със солта и ригана. Добавят се останалата вода, зехтинът и втасалата мая и се замесва меко и еластично тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си. Плънката се приготвя, като доматите, нарязаният лук, разполовените маслини, риганът, чилито и зехтинът се готвят в тиган за около 10-15 минути, след което се охлаждат. Тестото се разточва и отгоре се разпределя плънката. Прехлупва се и се притиска, за да се затвори добре. Пицата се слага в сгорещена тава с дебело дъно и се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 15 минути. Маже се със зехтин и се сервира.
Все още няма коментари