Гурме ястия без месо
0 коментара
По време на пости кръгът от храни, които консумираме, значително се стеснява и измислянето на нови и разнообразни ястия е истинско предизвикателство. С достатъчно желание и въображение обаче дори от най-обикновените продукти в хладилника можем да спретнем истинска гурме вечеря.
Нахутени кюфтета
ПРОДУКТИ: 1 консерва нахут (400 г), 1/4 връзка магданоз, 1/4 връзка копър, 1/2 глава лук, 2 скилидки чесън, 3 с. л. брашно, 1 ч. л. смлян кимион, 1/4 ч. л. лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нахутът се отцежда добре и се слага в блендер. Добавят се лукът, нарязан на едро, копърът, магданозът и чесънът. Овкусява се със сол, черен пипер, лют червен пипер и кимион и се смила, докато стане на паста. Прибавя се брашното и се разбърква. Оформят се кюфтета, които се пържат в тиган с малко олио.
Рататуй
ПРОДУКТИ: 2 тиквички, 2 патладжана, 2 чушки (жълта и червена), 1 глава червен лук, 50 мл зехтин, 2 скилидки чесън, сол и пипер на вкус. За соса: 400 г домати от консерва (на кубчета), 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 печена червена чушка, 50 мл зехтин, 1 щипка захар, 3 стръка мащерка, 2 стръка пресен босилек, 2 дафинови листа, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматеният сос се приготвя, като наситнените лук и чесън се запържват в сгорещения зехтин заедно с печената червена чушка, също нарязана на ситно. Прибавят се кубчетата домати, щипка захар, мащерката, босилекът и дафинови листа. Посолява се и се оставя да се сгъсти. След това дафиновите листа и стръковете босилек и мащерка се отстраняват. Доматеният сос се изсипва на дъното на тава за печене. Тиквичките, патладжаните, чушките и главата лук се нарязват на шайби и се подреждат в тавата върху доматения сос. Намазват се със смес от зехтина, скълцания чесън, сол и пипер на вкус, за да се овкусят и да не изсъхнат при печенето. Покриват се с леко намокрена хартия за печене и се пекат 15 минути на 180 градуса. След това хартията се отстранява и се пекат още 15 минути.
Пълнени картофи
ПРОДУКТИ: 4 големи картофа, 4 с. л. олио, 1 малка глава броколи, 200 г кафяви печурки, 2 червени чушки, 2 с. л. майонеза, 1 скилидка чесън, 1-2 стръка мащерка, 1 ч. л. мека горчицa, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват и се разполовяват по дължина. Намазват се с 2 с. л. олио, овкусяват се със сол и черен пипер и се пекат около 50 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Броколите се накъсват на розички. Чушките се почистват и се режат на ивици. Гъбите се почистват и се режат на тънко. Зеленчуците се заливат с останалото олио, овкусяват се със сол и черен пипер и се пекат 10-15 минути в загрята на 180 градуса фурна. Изваждат се и се овкусяват с майонезата, разбъркана с горчицата, наситнената мащерка и стрития на паста чесън. Картофите се издълбават и се пълнят със зеленчуковата смес и издълбаното от тях. Пълнените картофи се запичат на горен реотан за около 7 минути и се поднасят.
Какаов кейк
ПРОДУКТИ: 200 г кафява захар, 130 г пълнозърнесто брашно, 130 г брашно, 120 г какао, 50 мл олио, 2 банана, 1 пакетче ванилова захар, 1 1/2 ч. л. сода бикарбонат.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват двата вида брашно, захарта, какаото, ваниловата захар и содата. Добавят се намачканите банани, олиото, около 300 мл топла вода и се разбърква. Тестото се прехвърля във форма за кекс с дупка в средата с диаметър 26 см, намазана с олио. Пече се 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Все още няма коментари