Животът започва след кафето, се казва в популярна английска поговорка. Милиони хора по света са пристрастени към горчивия му вкус и екзотичен аромат. Всъщност кафето е и най-популярната „подправка“ към сладкиши и десерти от всички кулинарни континенти. Само няколко грама от него са способни да превърнат и най-семплата рецепта в истински сладкарски шедьовър.
Пухкав кейк
ПРОДУКТИ: 280 г брашно (+ за поръсване), 220 г мед, 120 г кафява захар , 80 г сушени кайсии, 80 г сушени вишни, 80 г печени бадеми, 80 г орехи, 125 мл кафе, 60 мл олио (+ за намазване), 50 мл бренди, 2 яйца, 3 карамфилчета, 2 ч. л. бакпулвер, 1/2 ч. л. джинджифил, 1/2 ч. л. канела, 1 щипка индийско орехче, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кафето, медът и брендито се загряват на котлона, докато медът се разтвори, след това се охлаждат. Яйцата, захарта и олиото се разбиват. Брашното се разбърква със счукания карамфил, джинджифила, ванилията, канелата, индийското орехче и бакпулвера. Кайсиите се наситняват и заедно с вишните се сипват при брашното. Сухите съставки се сипват към яйцата, прибавят се накълцаните орехи и бадеми. Налива се кафето с меда. Разбърква се добре. Тестото се изсипва във форма терин, намазана с олио и поръсена с брашно. Сладкишът се пече в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор до готовност – 1 час и 30 минути.
Маслени бисквити
ПРОДУКТИ: 100 г краве масло (меко), 100 г пудра захар, 1 жълтък, 20 г какао, 1 с. л. разтворимо кафе, 2 с. л. вода (гореща), 1 ванилия, 160 г брашно, 1 щипка сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Разтворете кафето във водата. Маслото се разбива със захарта. Добавят се ванилията, жълтъкът, солта и кафето и се разбърква. Сипват се брашното и какаото и се замесва гладко тесто. Бисквитите се оформят с големината на бадем или по-малки и с клечка за зъби се притискат през средата, за да се получи форма на зърна кафе. Пекат се за около 10-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Палачинкова торта
ПРОДУКТИ: 200 мл газирана вода, 600 мл прясно мляко, 300 г брашно, 4 яйца, 1 с. л. разтопено краве масло (+ за намазване), 40 г захар, 1 щипка сол, 1 ч. л. инстантно кафе, 3 ч. л. какао. За крема: 300 мл течна животинска сметана, 500 г сирене „Маскарпоне“, 60 мл „Марсала“, 1 ванилия, 4 жълтъка, 200 г пудра захар, какао за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: За палачинките в купа разбийте брашното, яйцата, маслото, кафето, какаото, солта, захарта, прясното мляко и газираната вода. Оставете тестото за 30 минути в хладилник. В намазан с масло тиган пригответе тънки палачинки. За крема смесете жълтъците, марсалата и захарта и ги гответе на водна баня, докато се сгъстят. Дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади. Разбийте сметаната – трябва да стане пухкава. Смесете маскарпонето с жълтъците и ванилията, а след това и с разбитата сметана. Подредете палачинките една върху друга, като ги мажете с крем и ги ръсите с какао. Завършете с крем. Охладете тортата за поне 4 часа. Преди поднасяне поръсете с какао.
Мока крем
ПРОДУКТИ: 4 яйца, 10 г ванилова захар, 400 мл кокосово мляко, 2 с. л. натурално какао, 140 г захар, 2 с. л. инстантно кафе.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Захарта, кокосовото мляко, кафето, какаото и ваниловата захар се загряват на котлона. Яйцата се разбиват и към тях се добавя загрятата течност при непрекъснато бъркане. Образувалата се на повърхността пяна се отстранява. Сместа се разпределя във форми за крем брюле. Формите се поставят в тава с вода и се пекат на водна баня около 35 минути на 160 градуса.
Кремът се поднася охладен.