Гергьовден е сред най-тачените от българите празници. На този ден е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На нея освен задължителното печено агне трябва да присъстват зеленина и свежи зеленчуци. Например зелена салата, свеж, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднасят прясно издоено мляко, сирене и извара. Веселието, доброто настроение и богатата трапеза на Гергьовден са ритуал да има здраве и берекет през цялата година.
Агнешко с пресни подправки
ПРОДУКТИ: 1 агнешки бут (2 кг), 125 г краве масло, 3 връзки пресен чесън, 3 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, 1/4 връзка пресен естрагон, 1 глава лук, сокът от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешкото се обезкостява. Нарязва се на едри кубчета, слага се в тенджера, залива се с вода, кипва се и се отпенва. Добавя се главата лук, нарязана на едро. Посолява се и се готви, докато месото омекне – около 2 часа и 30 минути. След това месото се изважда, а бульонът се прецежда. Лукът и чесънът се почистват и се нарязват на едро. Запържват се в половината от маслото, докато започнат да се карамелизират. Изваждат се. Загрява се останалото масло и в него се запържва месото, без да се бърка, докато отдолу се карамелизира. Връщат се лукът и чесънът и се наливат сокът от лимон и 200-300 мл от бульона от варенето. Поръсва се с наситнени магданоз и естрагон. Овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се внимателно и се готви 15-20 минути, докато остане на мазнина.
Зелена салата с цедено мляко
ПРОДУКТИ: 1 зелена салата, 1 връзка пресен лук, 1 връзка левурда, 1 връзка репички, 1 краставица, 200 г цедено кисело мляко, 30 мл олио, 15 мл бял винен оцет, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зелената салата, левурдата и пресният лук се режат на ситно, а репичките и обелената краставица – на кубчета. Смесват се в голяма купа, овкусяват се със сол, олио и оцет. Разбъркват се. Салатата се гарнира с цеденото мляко. Поднася се веднага, по желание с накълцани сурови орехи.
Панирани тиквички
ПРОДУКТИ: 4 малки тиквички, 2 яйца, 60 г царевично нишесте, 90 г галета, 2 ч. л. сух риган, сол и черен пипер, зехтин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се измиват и се нарязват на гредички. Галетата се смесва със сол, черен пипер и ригана. Тиквичките се овалват в нишестето, след това се потапят в разбитите яйца и след това се покриват с овкусената галета. Подреждат се в тава с пергаментова хартия, намазана със зехтин. Пекат се за 20 минути в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор.
Ягодов чийзкейк в чаши
ПРОДУКТИ: 1 л прясно мляко, 150 мл животинска сметана, 300 г заквасена сметана, 300 г пресни ягоди, 100 г захар, 30 мл портокалов ликьор, 4 яйца, 1 стрък мента.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Млякото и животинската сметана се сипват в касерола и се загряват до точката на кипене, като не трябва да завират. Яйцата се разбиват със заквасената сметана. Наливат се към млечната смес и се готви около 5 минути на слаб огън, като не бива да завира. Щом се пресече, се дърпа от котлона и се оставя за 15 минути да се охлади. Прецежда се през марля. Овкусява се с 40 г захар и се оставя да се отцежда за една нощ в хладилник. В чаши за сервиране се сипва от получената извара и от ягодите с отделилия се сос. Украсяват се с листенца мента.