Гениалните класици на руската литература са обичали удоволствието от храната, но са предпочитали по-семплите ястия. Пушкин бил признат лакомник и заклет привърженик на скромната селска руска кухня. Без риба на масата не сядал Чехов, а Толстой до края на живота си останал вегетарианец и се хранел еднотипно, но полезно. Баснописецът Крилов пък системно преяждал, особено с месо и скъпи глезотии, като червен хайвер и стриди.
Каракуда със сметана по Чехов
ПРОДУКТИ: 4 каракуди, 1 глава лук, 2-3 с. л. олио, 300 г заквасена сметана, 1 морков, сол, черен пипер, подправки за риба и/или други на вкус, магданоз за украса, 1 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Почистете рибата.Прибавете сол, черен пипер и други подправки към сметаната. Разбъркайте. Обелете лука, нарежете го на ситно и задушете в олио заедно с настъргания морков. Със сместа напълнете рибата. Застелете дъното на тава с фолио или пергамент и намажете с олио. Подредете рибите, полейте със сметаната и оставете да престоят около 15 минути, за да поемат вкусовете и ароматите. Подредете парченца лимон по повърхността. След това изпечете в загрята до 180 градуса фурна за около час. Поднесете ястието, поръсвайки с нарязан пресен магданоз.
Копривена каша ала Пушкин
ПРОДУКТИ: 800 г коприва, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 100 г краве масло, 100 мл зехтин, 5 с. л. брашно, 10 мл прясно мляко, 100 г орехи, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Копривата се почиства, измива се и се попарва 2-3 минути във вряща подсолена вода. Отцежда се и се накълцва. Маслото се разтопява в тиган, сипва се зехтинът и нарязаният на ситно лук се запържва до златисто. Слага се копривата, пържи се 3-4 минути и се добавят скълцаните скилидки чесън, сол и черен пипер. Брашното се размива в прясното мляко и заедно със счуканите орехи се добавя към копривата. Оставя се да къкри още 10 минути.
Студената супа на Толстой
ПРОДУКТИ: 800 г червено цвекло, 400 г кисело мляко, 20 г пресен джинджифил, 1 скилидка чесън, 1/2 лимон, 500 мл зеленчуков бульон, 4 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 2 с. л. олио, 1/2 ч. л. кориандър, сол и пипер меланж на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цвеклото се обелва и се нарязва на кубчета. Слага се в тенджера и се залива с 500 мл вода и с бульона. Овкусява се с кориандър, дафинов лист и сол. Готви се на слаб огън, докато омекне. Охлажда се леко и се овкусява с чесъна, мащерката, лимоновия сок, обеления и настърган джинджифил, олиото, сол и пипер меланж на вкус. Супата се пасира, прецежда се и се оставя да се охлади добре. Прибавя се разбитото кисело мляко и се разбърква. Всяка порция се сервира с половинка сварено яйце, кубчета краставици и наситнен пресен лук.
Кюфтенцата на Иван Крилов
ПРОДУКТИ: 800 г телешка кайма, 1 глава лук, 4 филии бял хляб, 1 яйце, 6 с. л. олио, 1 с. л. хрян от буркан, 1 люта зелена чушка, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват настърганият на ситно ренде лук, каймата, яйцето, хрянът, сол, черен пипер, предварително накиснатият във вода хляб и наситнената люта чушка. Замесва се добре и се оставя да почине за около 1 час в хладилник. След това с намокрени ръце се взема от овкусената кайма, оформят се кюфтенца и се пържат в сгорещено олио до златистокафяво.
Все още няма коментари