Лукът е най-използваният зеленчук в кулинарията. Той присъства в почти всяка рецепта – независимо дали е с месо или вегетарианска. Освен че придава характер на ястията, лукът има богат състав, съдържа антиоксиданти и е много полезен. Предлагаме ви три рецепти, в които той е главен герой.
Лучени сарми

Необходими продукти (за 6-8 сарми): 6-8 едри глави стар лук (около 1 кг), 300 г смес кайма (свинско и телешко), 50 р ориз, 1 среден морков, 50 г доматено пюре, 50 мл олио/зехтин,1 ч. л. червен пипер, сол, черен пипер, чубрица на вкус и щипка джоджен.
Начин на приготвяне: Обелете лука и го сварете цял във вряща вода за 15-20 минути, докато омекне. Извадете главите и внимателно издълбайте вътрешността им. Нарежете вътрешността на ситно. Запържете ситно нарязания морков и нарязания лук в олиото. Добавете каймата и я запържете. Сложете ориза, червения пипер и подправките. Гответе 2-3 минути, докато оризът стане прозрачен. Напълнете лучените глави с плънката и ги наредете в тенджера. Разтворете доматеното пюре във вода и залейте сармите. Течността трябва да ги покрие. Варете на слаб огън около 40-50 минути, докато оризът набъбне.
Печен с яйца

Необходими продукти (за 2 порции): 3 едри глави лук, 3 яйца, 40 мл олио/зехтин, 50 г натрошено сирене, 1/2 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус, 1 с. л. магданоз.
Начин на приготвяне: Нарежете лука на полумесеци или едри кубчета. Запържете го в мазнината на среден огън за 10-15 минути, докато омекне и леко покафенее. Посолете, поръсете с черен и червен пипер и разбъркайте. Изсипете лука в малка тавичка или глинен съд. Направете три вдлъбнатини и счупете във всяка по едно яйце. Поръсете отгоре с натрошено сирене. Печете на 180°C за 10-15 минути, докато яйцата се стегнат. Поръсете с пресен магданоз преди сервиране. За допълнителен вкус може да добавите малко бекон или шунка, нарязани на кубчета, заедно с лука.
Чорба по селски

Необходими продукти (за 6 порции): 4 глави лук, 2 средно големи картофа, 30 мл олио/зехтин, 1 с. л. брашно за сгъстяване, 1/2 ч. л. червен пипер, 1,5 литра вода или бульон, сол и черен пипер на вкус, 1 ч. л. оцет.
Начин на приготвяне: Нарежете лука на ситно и го задушете в мазнината, докато омекне. Добавете брашното, разбъркайте бързо и сложете червения пипер. Дръпнете от котлона. Постепенно налейте топлата вода или бульона, като бъркате непрекъснато. Нарежете картофите на малки кубчета и ги добавете в чорбата. Посолете и варете на умерен огън около 20 минути, докато картофите омекнат напълно. Свалете от котлона, добавете черен пипер и оцет. Сервирайте с натрошено сирене или лъжица кисело мляко във всяка чиния.

Все още няма коментари