Сладоледът е любимият десерт на малки и големи през летните жеги. В магазините и по улиците се продават стотици видове с всякакъв вкус, но нищо не може да замени този на домашно приготвения. Противно на схващанията, че да се прави сладолед в домашни условия е скъпо и трудоемко удоволствие, всъщност това е най-лесният десерт за всяка домакиня. Освен че става божествено вкусен, няма никакви оцветители, стабилизатори и консерванти, с каквито са бъкани купешките.
Черешов
ПРОДУКТИ: 1 компот от череши (800 мл), 250 мл животинска сметана, 100 мл подсладено кондензирано мляко, 30 г сухо мляко, 1 пакетче бурбонска ванилова захар, 1 щипка шафран, 2 шушулки кардамон, 1 1/2 с. л. царевично нишесте.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кондензираното мляко се смесва със сухото мляко, сметаната и стрития кардамон, кипва се и се сгъстява с 1/2 с. л. нишесте, разтворено в 1 с. л. студена вода. Дърпа се от огъня и се добавят шафранът и ваниловата захар. Сместа се сипва във формички за сладолед и се замразява за една нощ. Черешите се отцеждат и костилките им се махат. Сокът от компота се кипва, добавя се 1 с. л. нишесте, разтворено в малко вода, и щом се сгъсти, се дърпа от котлона и се слагат черешите. Сладоледът се сервира със соса.
Мелба
ПРОДУКТИ: 6 банана, 250 г малини, 100 г подсладено кондензирано мляко, 50 г печени шамфъстъци.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бананите се белят, нарязват се на парчета и се замразяват. Малините също се замразяват. Изваждат се от фризера и се смилат заедно в блендер. Малко по малко се налива кондензираното мляко. Готовият плодов сладоледът се сипва в купички и се гарнира с накълцани ядки.
Шоколадов
ПРОДУКТИ: 250 г сирене „Маскарпоне“, 150 г черен шоколад (50%), 50 г бял шоколад, 2 жълтъка, 150 мл животинска сметана, 100 г кафява захар, какао за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маскарпонето и сметаната се разбиват отделно. Захарта се смесва с жълтъците. Разбива се непрекъснато с телена бъркалка на водна баня до получаването на крем. Добавя се начупеният черен шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Готовият крем се смесва с маскарпонето, сметаната и нарязания на ситно бял шоколад, разбърква се със силиконова шпатула и се оставя във фризер поне за 4 часа, покрит с фолио за свежо съхранение, като периодично се разбърква.
Сладоледът се поднася, поръсен с какао.
Нуга
ПРОДУКТИ: 500 мл течна млечна сметана с 35% масленост, 3 яйца, 12 с. л. захар, 1 ч. л. ванилия, 6-7 зелени смокини от сладко, 1 к. ч. орехи.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Захарта се загрява в подходящ съд на котлона, докато стане на карамел. Към него се добавят нарязаните орехи. Разбърква се. После се изсипва върху тава с хартия за печене и се размазва. Изчаква се да изстине, а после се начупва или смила. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци в два отделни съда. Към тях се добавят по 3 с. л. захар във всяка. Белтъците се разбиват на сняг, а жълтъците – на крем. Сметаната се разбива в отделна купа, отново на сняг. После жълтъците се добавят към белтъците, а след това към тях се сипва и сметаната. Разбърква се леко и се прибавят нарязаните на ситно смокини, както и карамелизираните орехи. Сипва се в подходящ съд и се оставя във фризер за поне 3 часа преди консумация.
Все още няма коментари