През 60-те и 70-те години на XX век България започва развитие на туризма и за кратко време успява да привлече много чуждестранни туристи от страните от социалистическия лагер, както и дори от Западна Европа, САЩ, Австралия, Канада.
Във водещите западни медии през 60-те години се появяват множество публикации, които описват България като интересна туристическа дестинация, в която западният турист си заслужава да отиде.
В брой на „Ню Йорк Таймс“ от 1962 г. пише за българските плажове, които се простират по протежение на почти цялата 400-километрова крайбрежна ивица. Най-развити в туристическо отношение, разказва изданието, са районите около Варна на север и Несебър, който се намира северно от пристанище Бургас. От статията читателите научават, че по това време в България вече функционират 117 туристически хотела с капацитет от 15 352 легла. През следващите 10 години се очаква само по Черноморието да се изградят хотели с 60 000 легла, пише „Ню Йорк Таймс“. През 1961 г. България е посрещнала 250 хиляди чуждестранни туристи, от които 80 хиляди от Западна Европа – предимно от Австрия, Скандинавието и Германия, изтъква вестникът и посочва, че за 1963 г. се очакват 300 хиляди чужди туристи. В публикацията се подчертава, че това е само началото на развитието на българската туристическа индустрия.
Статията информира, че туристите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 за втора класа. Туристите, които желаят ВИП обслужване, пък трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспортът от и до летището, пише вестникът.
В брой от 1966 г. „Ню Йорк Таймс“ пише:
„На крайбрежието има два относително нови курорта – Златни пясъци и Слънчев бряг – и няколко по-стари. Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями Бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели. Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса. Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата“, възхищава се „Ню Йорк Таймс“.
Относно ресторантите, те са „построени с въображение“, персоналът говори английски, а „храната има ароматите на Изтока и е по-добра, отколкото в Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия“. Авторът на статията споделя, че от българските гозби най-много са му харесали печено сирене, чушки, печени в навита хартия, миш-маш, сарми и пълнени чушки.
София 6°
Видин 11°
Враца 11°
Русе 10°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари