Ново медицинско проучване разкрива как медът влияе на тялото ни. То е публикувано в научното списание „Nutrition Reviews“ и е проведено от учени от университета в Торонто. Изследователите се фокусираха върху 18 различни контролирани проучвания, които включват повече от 1110 субекта и продължават средно около два месеца. Те искали да определят какво и колко влияние има медът върху сърдечносъдовите метаболитни рискови фактори. Резултатите показват, че медът има положителен ефект върху здравето на сърцето, тоест има благоприятен ефект върху нивото на захарта и холестерола в кръвта. „Тези резултати са изненадващи, като се има предвид, че медът е приблизително 80 процента захар. Но медът също е сложен състав от захари, протеини, органични киселини и други често срещани и редки биоактивни съединения, които са много полезни за здравето“, заключават изследователите, провели изследването. „Медът е богат на антиоксиданти, които са полезни за здравето на сърцето. Съдържа флавоноиди, които имат способността да предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, но също така и фенолни съединения, които намаляват риска от сърдечни заболявания и предпазват клетките от оксидативен стрес“, казва диетологът Катрин Хервазио. Експертите съветват, че една до две супени лъжици суров мед на ден са достатъчни, за да получите хранителните вещества, от които се нуждаете за добро здраве. Суровият мед не е претърпял никакви методи на обработка, поради което запазва повече хранителни вещества и антиоксиданти от преработения мед. „Яденето на мед в най-естественото му състояние е най-добрият вариант“, казват специалистите.
Все още няма коментари