Безалкохолната бира увеличава риска от развитие на диабет и затлъстяване. За това алармират нови изследвания на учени от Германия и САЩ.
Продажбите на безалкохолна бира в момента са на рекордно високо ниво, а търсенето на тези напитки расте непрекъснато. Новите научни данни обаче показват, че безалкохолните бири не са толкова полезни за здравето, колкото много хора предполагат.
Консумацията на две бутилки такава бира дневно е достатъчна, за да повиши нивата на кръвната захар – фактор, който увеличава риска от диабет тип 2.
Напитката също води до натрупване на инсулин в кръвта, което е сериозен предупредителен знак за появата на диабет.
При употребата на някои видове безалкохолни и нискоалкохолни бири се наблюдава и повишаване на нивата на „лошия“ холестерол и триглицеридите – кръвни мазнини, свързани с риск от сърдечни заболявания. Освен това много от тези напитки съдържат голямо количество калории, което допълнително увеличава опасността от затлъстяване.
Най-големи рискове са установени при безалкохолните пшенични бири и т. нар. „смесени бири“, често ароматизирани с портокалова или лимонова сода. По-леките безалкохолни пилзенски бири или такива с максимум 0,5% алкохол се оказали малко по-безопасни.
Все още няма коментари