Средиземноморската диета променя баланса на чревните бактерии, което води до по-добра памет и познавателни способности, установиха изследователи от университета Тулейн в САЩ. Проучването, публикувано в Gut Microbes Reports, подчертава разликите между тази диета и типичната западна, свързвайки ги с ползи за мозъка.
Според учените диетата, богата на зехтин, риба и фибри, води до:
-
Увеличаване на четири полезни вида чревни бактерии и намаляване на пет други, асоциирани с по-лоша памет.
-
По-добро представяне при задачи, свързани с паметта и когнитивната гъвкавост.
-
По-ниски нива на „лош“ холестерол.
„Изборът на храна може да повлияе на когнитивните способности чрез промяна на чревния микробиом“, отбелязва Ребека Солч-Отаяно, водещ автор на проучването.
Според изследователите средиземноморската диета може да подпомогне успеха в училище при младежите и работоспособността на младите хора. При възрастните този начин на хранене намалява риска от деменция.
Експертите обаче подчертават необходимостта от по-мащабни проучвания, за да се потвърдят тези ефекти.
Все още няма коментари