Като хранителна алергия медиците определят неблагоприятна и предсказуема реакция на тялото към конкретна храна или група продукти. Тя е реакция на имунната защита на тялото към съдържащите се в храната протеини. Тази реакция води до образуване на антитела в организма и до поява на специфична симптоматика.
Според специалистите най-често срещани са алергиите към фъстъци и други ядки, към риба и морски дарове, към пшеница и соеви продукти.
Хранителната алергия лесно може да бъде разпозната, тъй като първите є симптоми се появяват минути след като човек е консумирал дадена храна, към която не е знаел, че е алергичен. При някои пациенти, което се случва сравнително рядко, алергията може да се появи до 2 часа след поглъщане на храната.
Към основните симптоми на хранителната алергия се причисляват следните:
- появата на обрив и зачервяване,
- гадене,
- прорязваща болка в стомаха,
- задушаване и невъзможност да се поеме въздух,
- тежест в гърдите.
Алергията в началото може да се проявява само към дадена храна, но впоследствие да възниква и към други продукти, най-често кравето мляко, както и някои млечни продукти.
Все още няма коментари